annonce
Chaptalisering vil sige, at man tilsætter sukker til druemosten for at få et lidt højere alkoholniveau i den færdige vin. I Bordeaux kan vinproducenter i et høstår, hvor druerne ikke vil kunne give det ønskede alkoholniveau, ansøge om at få tilladelse til at tilsætte en bestemt mængde sukker.
Et sådan år er 2024 for en række vinproducenter i distriktet, som den lokale avis Sud-Ouest har talt med, og som netop har ansøgt myndighederne om lov til at chaptalisere. Producenterne ønsker dog alle at være anonyme – at tilsætte sukker til vinmosten er et kontroversielt emne, der altid vækker debat.
For at få tilladelse til chaptalisering har vinproducenterne først måttet ansøge den franske appellationsmyndighed, INAO, som – efter at have vurderet behovet for at anvende metoden – har ansøgt den franske regering. Nu har regeringen så givet Bordeaux det endelige blå stempel.
Der var engang…
En af de producenter, Sud-Ouest talte med, ville kun kunne nå op på 11% alkohol i den færdige rødvin, hvilket ifølge denne producent ikke er nok til at kunne fremstille kvalitets-vin. Det kræver lige et par procenter mere, og allerede før druehøsten (og vel dermed også før den egentlige tilladelse) bestilte man flere sække med sukker.
Men der er også producenter i Bordeaux, der stiller sig fuldstændig uforstående over for, at det skulle være nødvendigt at chaptalisere årgang 2024, og de hævder, at alkoholprocenten intet har med kvaliteten at gøre.
11-12% er selvfølgelig lavt for en rødvin, men – som det lyder fra flere producenter – vi vender jo så bare tilbage til de klassiske Bordeaux-vine. Der var jo engang, hvor en rødvin fra Bordeaux typisk havde lavere procenter, og hvor en årgang med 11% ikke ligefrem var chokerende. Og så er man jo også i en tid, hvor forbrugerne typisk gerne vil have vine med lidt mindre alkohol.
Dog skal vinen jo også helst smage godt og være i balance… Så ja, chaptalisering deler vandene.
annonce