Efter mange års debateren frem og tilbage er den svenske regering endelig kommet med et lovforslag omkring gårdsalg af vin, øl og spiritus. I Sverige har man som bekendt monopol på al salg af alkoholiske drikke med mere end 3,5% alkohol. Den slags må kun sælges gennem den svenske stats Systembolaget-butikker.
Det er derfor forbudt for de stadig flere svenske vingårde, bryggerier og destillerier at sælge direkte fra deres produktionssted. Og det er noget, der selvsagt irriterer såvel producenterne som de besøgende, der gerne ville have en flaske eller to med hjem.
Den nye lov, der nu løsner op på de skrappe forhold, forventes at blive vedtaget og træde i kraft i starten af 2025.
Visse restriktioner
Men nu skal man ikke tro, at man bare kan købe los af en svensk vin, man er faldet for. Der bliver sat nøje grænser for mængderne.
Hver kunde i et destilleri vil kun kunne købe en enkelt flaske 70 cl spiritus. Fra en vingård må man tage afsted med 4 flasker vin og fra et bryggeri med 3 liter stærk øl.
Og tilladelsen til at sælge de alkoholiske produkter kommer ikke til at gælde for alle. For vingårdenes vedkommende er det kun dem, der fremstiller op til 400.000 liter årligt – vel at mærke, hvis alkoholprocenten ikke overskrider 10%. For vinproducenter, hvis vine har et indhold på mere end 10% alkohol, ligger grænsen for produktionen på 200.000 liter.
Skal de så lukke igen?
Destillerierne må højst fremstille 75.000 liter spiritus årligt, mens bryggerierne får samme produktions- og alkoholgrænser som vingårdene.
Selvfølgelig tages der godt imod den svenske regerings udspil. Dog lyder der kritiske røster fra nogle af de producenter, der overstiger produktionsgrænserne. Og hvad sker der, når fx en vingård har fået tilladelse ifølge reglerne, får vokseværk og begynder at producere mere end det maksimale tilladte? Skal der så lukkes igen for gårdsalget?