annonce
Den er ganske smuk og farverig – og så er den alt ødelæggende, når det gælder 300 dyrkede og vilde planter, heriblandt vinstokke. Sådan er det med japanbillen (Popillil japonica).
Den kommer, som det fremgår af navnet, fra Japan, og blev set for første gang i Europa – i Norditalien – i 2014. Nu har den også invaderet Schweiz, hvor man foreløbig har fanget 38 eksemplarer af billen i fælder rundt om en planteskole i Basel – en by, der som bekendt ligger tæt på grænsen til Tyskland og til Baden-Würtentemberg, hvor der dyrkes rigtig megen vin. Billen er ifølge EU klassificeret som det næst værste skadedyr, når det gælder afgrøder.
Spiser alt på planterne
Det, der gør japanbillen så frygtet, er, at den spiser sig gennem alt på planterne – blade, blomster og frugter. Hver hunbille lægger 300 æg årligt, så det kan pludselig gå ret hurtigt med udbredelsen af billerne. Æggene er desuden svære at opdage, da billen gemmer dem i jorden. Larverne lever af rødderne på planten, hvorefter de forpupper sig og først kommer op til overfladen som fuldt udviklede biller.
En dyr bille
Alle alarmklokker lyder derfor i Basel. Der er etableret en 1 kilometer lang og 5 kilometer bred ”observations-zone” rundt om planteskolen i Basel med flere fælder og et forbud for byens indbyggere mod at hente kompost, jord eller planter fra zonen.
Japanbillen findes også i USA, hvor man årligt bruger cirka 460 millioner dollars (cirka 3 milliarder kr.) på at forsøge at bekæmpe den.
På en EU-støttet hjemmeside kan man læse mere om billen og bekæmpelses-initiativerne – og se en liste over alle de planter, den ernærer sig ved.
Også herhjemme er myndighederne på vagt, og ser man en japanbille i sin have, skal man anmelde det til Landbrugsstyrelsen – der ligeledes har en fin side om billen.
Seneste nyheder
annonce