annonce
Den spanske appellation Jumilla er især kendt for sine rødvine på druen Monastrell, der breder sig over cirka 70% af Jumillas totale vinmarksareal på 20.000 hektar.
Appellationen er også kendt for et tørt klima med kun lidt nedbør – kun cirka 300 mm årligt. Langt hovedparten af vinmarkerne bliver ikke vandet – vinstokkene klarer sig således med den sparsomme nedbør. Denne “tørdyrkning” gavner også slutresultatet i form af meget koncentrerede og aromatiske rødvine.
Men for tredje år i træk har Jumilla lidt under langvarig tørke, hvilket ifølge appellationens vinproducentforening medfører en kraftigt reduceret druehøst. Hvor reduceret har man endnu ikke det fulde overblik over. Høsten i Jumilla er nemlig blandt de længst varende i Spanien, da der dyrkes vin i flere højder lige fra 320 til 1000 meter. Men hos foreningen vurderer man, at den samlede druehøst vil blive mellem 50 og hele 80% mindre end en gennemsnitlig årlig høstmængde.
Tørken truer vinstokkene
Det værste er dog ikke den reducerede høstmængde – de høstede druers kvalitet er da også i top ifølge vinproducentforeningen. Langt værre er det, at tørken for alvor er begyndt at true Jumillas vinstokke.
Appellationen er berømt for sine mange meget gamle Monastrell-vinstokke, der udgør cirka 15% af det totale vinmarksareal. Flere af vinstokkene har overlevet vinlusens (Phylloxera Vastatrix) angreb i anden halvdel af 1800-tallet og står dermed på egne rødder.
I første omgang er den langvarige tørke gået hårdest ud over de yngre vinstokke, hvis rødder endnu ikke strækker sig så langt ned i jorden. Men også Jumillas gamle uvurderlige vinstokke med dybe rødder lider nu under det ubarmhjertige vejrlig. Selv det vand, der normalt er at finde dybt nede i undergrunden, er blevet yderst sparsomt.
Ikke vand nok
Mange vinstokke i Jumilla er nu i risiko for at dø – kun hvis vinteren byder på en god mængde nedbør og kølige temperaturer, har de mulighed for at overleve.
Jamen, kan man så ikke bare begynde at vande vinmarkerne? Jo, det kunne man godt, for der er ingen regler, der forbyder det. Problemet er bare, at der i dette tørre og varme område ikke findes tilstrækkeligt med floder, vandløb eller søer til at forsyne de tørstende vinmarker.
Tørken og de problemer, den medfører, er ikke enestående for Jumilla. Også andre spanske vinområder er ramt, ligesom tørke også truer vinstokkenes liv i visse områder i den franske Rhône-dal. Det kan man læse mere om i vores serie af postkort fra et besøg i distriktet tidligere i år.
Der gøres faktisk meget for at bevare Jumillas gamle vinstokke. Hvis man vil vide mere om projekterne – og om de historiske vinstokke – ligger der en ny og rigtig god dokumentarfilm på Jumilla DOP’s hjemmeside.
annonce