Nyheder

Den stærke side: Historien bag “tekande dram”

Læs den særlige historie bag en ny skotsk whisky...

annonce

Den stærke side: Historien bag “tekande dram”

Del artiklen

Hos Glengoyne Distillery, der ligger i det skotske højland, har man netop frigivet en whisky med navnet “Teapot Dram”. Et lidt mærkeligt navn, for hvad har en tekande med en dram at gøre? Men til den ny whisky knytter der sig en ganske særlig tradition, som går langt tilbage hos såvel Glengoyne som hos andre skotske wihskydestillerier.
I gamle dage modtog arbejderne i destillerierne en ugentlig ration whisky, som blev skænket til dem i løbet af dagen. Fra mandag til og med torsdag fik de hver tre fingre whisky to gange daglig, mens fredagen blev skyllet ned med hele tre gange tre fingre. Egentlig en ret stor daglig mængde af de stærke sager, og der var da også altid nogle af arbejderne – især de yngste – der syntes, det var lige i overkanten. Men så var det kotyme diskret at give sin dram videre til de mere hærdede arbejdere ved at hælde den over i de tekander, der typisk stod i vindueskarmene i kantinen. Deraf navnet “tekande dram”.

Kun 3000 flasker

I de fleste destillerier blev den ugentlige dram tappet direkte fra destilleringskedlerne. Det var således den ny-destillerede spiritus, der endnu ikke havde fadmodnet.
Hos Glengoyne “forkælede” man derimod arbejderne ved at tappe drammen fra de sherryfade, hvor whiskyen lå og modnede. En sikkert noget mere behagelig oplevelse at få i glasset.
Med lanceringen af “Teapot Dram” vil destilleriet mindes denne gamle tradition, og man har også netop ladet whiskyen fadmodne i sherryfade.
Der er kun fremstillet 3000 flasker af den ny whisky, og den kan kun købes direkte på destilleriets hjemmeside, hvor den koster 140 pund (cirka 1253 kr.) plus forsendelse til Danmark.

 

annonce