annonce
For 10.000 kr. kan man fx få en robotplæneklipper, en vaskesøjle eller en weekend i Paris med god mad og vin. Men man kan også købe en enkelt flaske Château Cheval Blanc 2009 til nøjagtig samme pris hos Sigurd Müller. Man skal dog skynde sig lidt – der er kun to flasker tilbage på hylderne, og der er faktisk, trods prisen, rift om disse top-rødvine fra Bordeaux.
VinAvisen var for nylig til en smagning af vine fra Château Cheval Blanc, arrangeret af Sigurd Müller, og med deltagelse af slottets tekniske direktør, Pierre Olivier Clouet. Han var kommet til Danmark i kun fire timer og udelukkende for at stå i spidsen for smagningen. Og heldigvis for det, for han fortalte med stor karisma og passion om baggrunden for vinene, havde egne markante holdninger og samtidig en stor forståelse og respekt for slottets traditioner og historie, der går tilbage til 1832. Der har dog været dyrket vin på dets jorde lige siden 1400-tallet.
53 forskellige vine
Vi smagte flere årgange af Cheval Blanc, og de bød ind med hver deres karakter og kompleksitet, der afspejlede vejret i vækstsæsonen i netop det år, druerne blev høstet. Men så afgjort også valget af druer og vinifikationen.
Slottet ejer 39 hektar vinmarker med en for Saint-Émilion helt unik jord-kombination af grus og ler. De mange hektarer er igen inddelt i hele 53 forskellige mindre vinmarksparceller, der hver har deres unikke terroir, som sætter sit præg på druerne. Og, hvor utroligt det end lyder, så høstes og vinificeres hver parcel for sig.
– Dette var ikke muligt før 2011, hvor vi fik vores nye vineri med tanke nok til gæring af hver af parcellerne, fortalte Pierre Olivier Clouet. Før da måtte man vinificere 4 eller måske 5 parceller sammen.
– Hver eneste morgen gennem hele fremstillingsprocessen smager vi på vinmosten fra de enkelte parceller, og først når vinene er helt færdige, blander vi dem til den endelige vin, der dernæst får lov til at fadmodne.
– Målet er altid at have vin fra mindst trefjerdedel af vinmarksparcellerne og gerne fra alle i hver eneste årgang. Kun parceller med helt unge vinstokke går vi uden om. Vi er ikke parfumører, der udplukker enkelte aromaer for at sammensætte dem til en bestemt parfume. Vi vil udtrykke Cheval Blancs fulde terroir.
Dette store og omhyggelige blandingsarbejde er helt specielt sammenlignet med andre top-slotte i Bordeaux.
Cabernet Franc fremfor Merlot
Man inddeler som bekendt Bordeaux i højre og venstre bred afhængig af Gironde-floden, der løber gennem distriktet og deler sig i floderne Dordogne og Garonne.
På venstre bred dominerer Cabernet Sauvignon, mens Merlot, Petit Verdot, Malbec og Cabernet Franc spiller mindre roller i vinene.
På højre bred er det Merlot-druen, der spiller førsteviolin. Men her adskiller Château Cheval Blanc sig ligeledes, idet Cabernet Franc dominerer med 52% af vinmarksarealet. Det er en drue, som Pierre Olivier Clouet sætter meget højt. Det var den første drue, der blev plantet i Cheval Blancs jorde, og nogle af vinstokkene er over 100 år gamle. De giver lavt udbytte, men druer af høj kvalitet.
De fleste årgange af topvinen er en blanding af denne drue og så Merlot. Mens Cabernet Franc giver vinen en rig, parfumeret bæraroma og en krydret note, forsyner Merlot-druen den med en silkeagtig blødhed. Men dermed er det ikke slut med at fortælle om en Cheval Blanc-vin – hvilket smagningen tydeligt viste. De komplekse og meget forskellige årgange folder sig ud lag for lag med stadig flere smagsfacetter.
Vi smagte i alt fire årgange af slottets topvin – ud over årgang 2009 (10.000 kr. inkl. moms) var det 2001 (7500 kr.), 2006 (6250 kr.) og 2011 (8000 kr.). Samtlige af disse vine – samt flere andre årgange – forhandles af Sigurd Müller.
Fortjener at blive nydt
Om man vil investere i en af disse kostbare rødvine er selvfølgelig et spørgsmål om pengepung og prioritering. Nogle ville være i stand til at købe 12 flasker uden at blinke – andre ville bruge pengene på en vaskesøjle.
Mens vaskesøjlen forringes i værdi fra dag ét, man har anskaffet den, gælder det ikke for en flaske Cheval Blanc. Vinene kan gemmes i årtier, når de opbevares korrekt og en dag muligvis sælges med en pæn fortjeneste.
En af de årgange, der som regel er i høj kurs, er 1947, og d. 5. december kommer otte flasker af denne vin under hammeren hos Bruun Rasmussen. Det kan man læse mere om i denne uges næste historie (klik videre forneden).
Men faktisk bør disse legendariske vine ikke bare gemmes og sælges på auktioner i al evighed. Som beskrevet ovenfor ligger der en stor passion og et detaljeret og omhyggeligt arbejde bag hver vin med det ene formål, at de en dag bliver skænket i glasset og nydt, som de fortjener!
Ved at klikke her kan man høre en podcast (på engelsk), der følger vinfremstillingen hos Cheval Blanc fra drue til flaske.
Også en hvidvin
Château Cheval Blanc er – ligesom flere andre vinslotte i Bordeaux – også begyndt at fremstille en hvidvin. Første årgang af Le Petit Cheval Blanc, der fremstilles på Sauvignon Blanc og Semillon, var 2009, men den første, der kom på markedet var 2014. Som Pierre Olivier Clouet sagde, så tager det tid at opbygge en ny vin.
Hvidvinen smagte vi i årgangene 2021 og 2022. Årgang 2022 (1595 kr.) bjergtog med sine noter af fersken og syltet kvæde, sin lækre fedme og fylde og meget lange eftersmag, mens 2021 (1595 kr.) var til den lidt lettere aromatiske side – elegant og med strejf af melon og honning.
annonce