Nyheder

Slug vinen under vinsmagningen!

Spytter du vinen ud igen under en vinsmagning? Der er faktisk to forskellige holdninger til den sag...

annonce

Slug vinen under vinsmagningen!

Del artiklen

Når man for alvor skal smage på en vin, så lyder den gængse opskrift som følger: Først betragtes og vurderes vinens farve, hvorpå vinen slynges rundt i glasset, så aromaen frigives. Dernæst føres glasset til næsen, så man kan indsnuse aromaen, og til sidst tager man en mundfuld og lader smagsløgene vurdere syre, sødme, tanniner, alkohol osv. Og så spytter man selvfølgelig vinen ud igen. Det er en analytisk smagningsmetode, og det er så afgjort den mest udbredte.
Men der er også en anden metode, der er meget gammel, men som har fået en genopblomstring i de senere år. Det er den såkaldte geosensoriske smageteknik, hvor man ikke går nær så analytisk til værks – og hvor man ikke kunne drømme om at spytte vinen ud igen.
Her gælder det ikke om at vurdere vinens farve og indsnuse aromaen men med det samme at tage en mundfuld af vinen, “tykke” den, få den rundt i hele munden og sluge den. Ad den vej får man et mere omfattende (og korrekt) indtryk af vinen, hvor dens terroir (jordbunds- og klimaforhold for vinstokkene) for alvor giver sig til kende. Deraf det med “geo”.

En flere hundrede år gammel metode

Denne metode til bedømmelse af vin går helt tilbage til 1100-tallets Bourgogne og til et særligt vinlaug, der sikrede, at den vin, der blev solgt i fade, nu også svarede til “etiketten” på fadet.
Hertil brugte man en tastevin – en smagekop af sølv – hvor man jo ikke havde nogen chance for at bedømme vinens farve (og heller ikke gik op i det). Det gjaldt heller ikke om at definere duften og aromaen, men derimod vinens forbindelse til dens ophav – vinstokkene og terroiret. Så her benyttede man sig af det, man i dag har døbt den geosensoriske smageteknik.
Det var den franske vinskribent Jacky Rigaux, der i 1990’erne sammen med nogle af Frankrigs førende vinproducenter genopvakte idéen om denne alternative smageteknik og gav den dens nuværende navn.

Metoden breder sig

Den analytiske smagningsmetode er stadig den gængse og den, der undervises efter hos såvel Wine & Spirit Education Trust (WSET) og Court of Master Sommeliers (CMS). Men flere vinskoler fra Frankrig og Schweiz til Shanghai har ifølge Fine Wine News taget den geosensoriske metode til sig. Og på universitetet i Strasbourg kan man ligefrem tage en diplomuddannelse i metoden.
I et nyligt interview med WineNews.it indrømmer Jacky Rigaux, at han spytter, når han skal smage 100 til 150 vine i løbet af en dag. Det lyder jo fornuftigt nok…
Men når han ellers smager på vin, så sluger han smagsprøverne – ellers mangler den sidste og meget vigtige del af smagningen, hvor man fornemmer “genkomsten” af vinens smag.
Nå, man kan jo selvfølgelig også bare skænke sig et godt glas vin og ganske enkelt nyde det i fulde drag!

annonce