Nyheder

Rotter med sommelier-ambitioner!

Det lyder ret utroligt, men ifølge et nyt forsøg er rotter i stand til at skelne mellem hvidvine på to forskellige druer...

annonce

Rotter med sommelier-ambitioner!

Del artiklen

Mon ikke der er en del af VinAvisens læsere, der husker tegnefilmen Ratatouille, hvor en rotte ender som en anerkendt køkkenchef i en fornem restaurant. 
Selvfølgelig kan en rotte ikke ende som mesterkok. Men måske har rotter en chance som sommelierer…
Et nyt forskningsforsøg viser, at rotter er i stand til at lugte forskel på hvidvin på henholdsvis Sauvignon Blanc og Riesling. Og nej, historien dukkede op efter 1. april!
Man kan læse forskningsrapporten i sin helhed i Journal of Animal Cognition.
Bag forsøget står et team af forskere fra blandt andet University of London, og det blev udført med deltagelse af otte rotter og vine på de to druer fra en række forskellige lande.
Rotterne blev inddelt i to hold og blev dernæst trænet en ad gangen i et særligt testrum. Her fik de – alt efter hold – lov til at lugte til enten fire forskellige Sauvignon Blanc-vine eller fire forskellige vine på Riesling.

Fik en belønning

Vinen befandt sig i små papkopper placeret på en karrusel, og deres aroma blev skiftevis sendt ind i rummet. Bagest i rummet blev et lille “håndtag” kortvarigt lyst op. Når rotten pressede det ned, udløste det en godbid – hvilket rotten gjorde, hver gang, den havde overstået en lugtseance.
Ad den vej kom vine på en bestemt drue til at høre uløseligt sammen med en belønning. 
Det skal lige tilføjes, at de otte rotter var garvede forsøgsdyr, der også gennem andre forsøg kendte til funktionen med håndtaget.

Kunne skelne mellem vinene

Herefter fulgte selve testen, hvor rotterne igen enkeltvis blev placeret i rummet og blev præsenteret for vine på både Sauvignon Blanc og Riesling. Nogle af vinene havde rotterne allerede lugtet til under træningen, mens andre var nye. Vinene blev præsenteret for rotterne i tilfældig rækkefølge. 
Nu var det så spændende, om rotterne kunne skelne mellem vinene på de to druer. For hver vin, hvis aroma blev sluppet ind i rummet, fik rotten mulighed for at presse håndtaget ned og få godbidden. Håbet var selvfølgelig, at den kun gjorde det, når den kunne genkende lugten af henholdsvis Sauvignon Blanc eller Riesling – alt efter, hvilket hold rotten tilhørte.
Det viste sig, at rotterne i hele 94% af tilfældene kunne identificere de vine, de var blevet trænet i. Når det gjaldt de nye vine på samme druer, lød succesraten på 65%.

annonce