Nyheder

Lidt af et “abegilde”

Ti små film viser for første gang chimpanser hygge sig med gærede brødfrugter, der indeholder alkhohol. Forskerne vil nu undersøge, om vores nærmeste nulevende slægtninge har opdaget det med alkohol og festligt lav lang tid før, forbindelsen gik op for os...

annonce

Lidt af et “abegilde”

Del artiklen

Når vi drikker et glas vin eller to, frigiver hjernen dopamin og endorfin, stoffer der giver en følelse af lykke og afslappethed. 
Hvornår vi mennesker opdagede denne godgørende virkning af alkohol, er forsvundet i historiens tåger. Men måske kendte chimpanser, der er menneskets nærmeste nulevende slægtning, til den allerede for meget længe siden. Det er i hvert fald det spørgsmål, et hold britiske forskere stiller sig selv, efter at have set i alt 10 forskellige optagelser af vilde chimpanser i nationalparken Cantanhez på Afrikas vestkyst. En af dem kan ses her.
På filmene, der er optaget med såkaldte bevægelsesaktiverende kameraer, ser man for første gang nogensinde grupper af chimpanser dele og spise gærende brødfrugter, som indeholder ethanol – altså alkohol.
Analyser af frugterne har vist, at de ikke indeholder ret store mængder alkohol. Til gengæld sætter aberne i samtlige filmklip meget store mængder frugt til livs. Så efter princippet ”mange bække små…” er der en vis sandsynlighed for, at de har kunnet mærke virkningen.

En bevidst jagt på alkohol?

Optagelserne af aberne har resulteret i en videnskabelig rapport fra University of Exeter’s Centre for Ecology and Conservation, som havde opsat kameraerne i nationalparken. Den kan læses ved at klikke her.
Det, som nu optager forskerne bag rapporten, er, om chimpanserne omsætter alkoholen på samme måde som mennesker og dermed virkelig opnår samme lykkefølelse og afslappethed.
Og hvis det er tilfældet, om aberne ligefrem opsøger de gærende brødfrugter med det ene formål for øje. Gør de det, er det måske vores behårede slægtninge, der ”opfandt” det med, at alkohol og festligt lag hører sammen.
Det er allerede kendt viden, at mange andre dyr – fra bananfluer til elefanter – lader til bevidst at gå efter frugt, der gærer og dermed indeholder alkohol.
Det kan man læse mere om i en anden nylig forskningsrapport.

annonce