annonce

De fleste, der har været på vintur i Tyskland, Østrig eller Frankrig, har med garanti set nogle meget stejle vinmarker.
Når den slags marker skal høstes, forgår det ofte ved, at man holder i reb, som er fastgjort øverst på vinmarken. Eller man kører meter for meter på slisker ned mellem rækkerne af vinstokke.
I nogle af de lidt mindre stejle vinmarker er det muligt at bevæge sig frit op og ned, men det er hårdt for fysikken.
Det samme gælder, når vinstokkene i disse marker skal sprayes med diverse midler for at forhindre angreb af meldug. Markarbejderne slæber på 30 kg tunge beholdere fyldt med spraymidlet.
I 2018 lancerede den franske regering et eksperiment, hvor man i nogle få stejle vinmarker i Alsace, Champagne, Beaujolais og Ardèche anvendte droner til at klare sprayingen.
Vinmarken skal skråne 20%
Nu har den franske regering ifølge Wine Business så omsider ladet en regulær tilladelse til at spraye med droner over alt i Frankrig følge i kølvandet på eksperimentet.
Efter ønske fra vinindustrien er grænsen for, hvor meget vinmarken må hælde, før man må bruge dronerne, sat ned fra 30 til 20%.
Tilladelsen betyder også, at sprayingen af en stejl vinmark vil kunne foregå betydeligt hurtigere, end når der anvendes menneskelig arbejdskraft.
Hvor en vinmarksarbejder typisk vil være mellem 3 og 6 timer om at spraye en hektar mark, er en drone kun 1 til 2 timer om det.
Det er selvfølgelig kun giftfri kemikalier – dem, som de økologiske vinproducenter anvender – der må bruges af dronerne. Det vil blandt andet sige en blanding af svovl, kobber og brændenælder.
annonce