annonce
WHO opfordrer til højere afgifter på alkohol
- 7. juni 2025
- AfMariette Tiedemann
- Se alleNyheder

For cirka to år siden vakte en ny meddelelse fra World Health Organisation (WHO) udbredt forargelse i vinens verden. WHO meddelte, at der ”ikke findes noget niveau inden for alkoholindtagelse”, der er sikkert for helbredet. Med andre ord: man skal ifølge organisationen holde sig helt og holdent fra alkohol, hvis man har sit helbred kært!
Og det til trods for de mange forskningsresultater, der gennem årene har vist, at et moderat forbrug af vin og især af rødvin har flere helsebringende egenskaber.
Nu er WHO igen på banen med formaninger. Organisationen, der samarbejder med EU, har opfordret til, at afgifterne på alkohol – og dermed på vin – forhøjes.
Ifølge WHO sælges alkohol i mange europæiske lande nu til mere overkommelige priser for forbrugerne end for 20 år siden. Og lavere priser betyder et højere forbrug – især blandt unge mennesker og folk, der i forvejen har et alkoholproblem, lyder det altså fra WHO.
I forbindelse med opfordringen har organisationen også udgivet en guide til brug for EU-landenes sundhedsministerier med anbefalinger for afgifter på alkohol og en ny prispolitik.
To af forfatterne til guiden, Maria Neufeld og Jürgen Reims, er også ivrige bidragsydere til artikler og bøger udgivet af Movendi International – en regerings-uafhængig organisation, der arbejder for en verden med total afholdenhed.
At organisationen har en vis indflydelse på WHO holdninger og meddelelser blev offentlig kendt i efteråret 2024.
En forhøjelse giver ingen mening
Flere medier hævder nu, at WHO’s opfordring om at hæve afgifterne på vin og anden alkohol med henblik på at få folk til at drikke mindre, ikke giver nogen som helst mening.
Alkoholforbruget i Europa er jo allerede for nedadgående. I VinAvisen har vi fx ofte nævnt, hvordan forbruget af vin daler år for år. Og det er især unge mennesker, der skærer ned for alkoholprocenterne og i stigende grad skænker alkoholfrie alternativer i glassene.
Når det drejer sig om mennesker med et decideret alkoholproblem, vil de højst sandsynligt ikke stoppe drikkeriet, fordi afgifterne forhøjes.
I Skotland indførte myndighederne i 2018 minimumspriser for alkoholiske drikke, netop for at reducere et overdrevent alkoholforbrug. Nu viser en ny undersøgelse ifølge Wein.plus, at de skotter, der har et alkoholproblem, ikke har skåret ned på forbruget af den grund – de finder bare nogle andre steder at spare.
Afgifterne er høje nok i forvejen
Det vil da også være ærgerligt, hvis EU beslutter, at afgifterne på en flaske vin skal have endnu et nøk opad.
En almindelig 75 cl’s flaske vin, der uden afgifter og moms ville koste 50 kr. på dansk jord, ender i dag med en forbrugerpris på 68,13 kr. Afgiften udgør 4,50 kr. og de 25% moms beløber sig til 13,63 kr. Og hvis vinen har et alkoholindhold på over 15%, er afgiften endnu højere. Til en sådan vin, der ligeledes har en “skrabet” pris på 50 kr., skal der lægges 19,70 kr. i samlet afgift og moms.
annonce