Nyheder

Sydafrikas søde nektar

I år kan Sydafrika fejre 340 års jubilæum, når det gælder landets vinproduktion. Det hele startede i vindistriktet Constantia...

annonce

Sydafrikas søde nektar

Del artiklen

Constantia er det vindistrikt, der ligger tættest på Cape Town i Sydafrika. Og distriktets berømmelse skyldes ikke mindst, at det var her, sydafrikansk vins historie startede.
Det var den hollandske guvernør Simon van der Stel, der i 1685 grundlagde vingården Klein Constantia og samme år plantede 100.000 vinstokke.
Da det var første gang, der skulle plantes vin på sydafrikansk jord, havde guvernøren sendt jordprøver til Europa fra forskellige områder for at finde frem til det bedst egnede sted. Så han var gået alvorligt til værks.
Af nogle af druerne fremstillede han en sød vin, Vin de Constance, der gennem århundrederne blev mange berømtheders favoritvin. Ludvig d. 16 og hans dronning Marie Antoinette drak den, og Napoléon forsødede tilværelsen med den under sit eksil på St. Helena. Kansler Bismarck gemte flasker af den i sin private vinkælder, og Nelson Mandela nød efter sigende også gerne et glas eller to af den søde vin.

En særlig jubilæums-vin

I slutningen af 1800-tallet stoppede produktionen af Vin de Constance – for først at blive genoptaget cirka 100 år senere.
Men derfor er det alligevel i år 340 år siden, vingården og den legendariske vin så dagens lys, og det bliver selvfølgelig fejret – blandt andet med frigivelsen af Vin de Constance 2010.
Det var en årgang, der endte med at blive glemt i vingårdens kælder. Høsten var lille og besværlig, og der var kun vin nok til få flasker. Så man ”sprang” 2010-årgangen over. Efter 15 år i fade har vinen dog ifølge Klein Constantia foldet sig ud til noget helt særligt. 
Der bliver kun frigivet 4500 flasker à 50 cl, og prisen vil ligge på det, der svarer til cirka 1240 kr. flasken.

annonce