Nyheder

En meget omfattende undersøgelse

Forskere fra University of British Columbia har udført den nok hidtil mest omfattende undersøgelse, når det gælder klimaændringerne og vinens verden...

annonce

En meget omfattende undersøgelse

Del artiklen

Der tales og skrives meget om klimaændringernes påvirkning af vinens verden. Og der foretages også et hav af undersøgelser om fx effekten af ændringerne på en bestemt druesort eller i et særligt vindistrikt. 
Nu har forskere ved University of British Columbia offentliggjort den hidtil mest omfattende undersøgelse, der omhandler påvirkningerne på tværs af fem kontinenter (Europa, Amerika, Oceanien, Asien og Afrika) og af 500 forskellige druesorter.
Ti klimamålinger i løbet af vinstokkenes vækstsæson er også blevet inddraget i undersøgelsen – lige fra de laveste temperaturer i vinterperioden, hvor vinstokkene sover over knopdannelsen og til de højeste temperaturer i vækstsæsonen og under druehøsten.
Da forskerne sammenholdt de mange data, viste der sig et meget ujævnt billede, når det gælder påvirkningen fra den globale opvarmning i vinområderne på de fem forskellige kontinenter.

Størst påvirkning i Europa

Europa er så afgjort det kontinent, hvor vindyrkningen er mest påvirket af klimaændringerne. I gennemsnit er temperaturen i nogle områder steget med helt op til 2,5 grader. Det er en ændring, der påvirker såvel druernes modning som høsttidspunktet og i sidste ende vinens smag.
Mest bekymrende finder forskerne stigningen i antallet af ekstremt varme dage med temperaturer på over 35 grader. I dele af det østlige og vestlige Europa er der i dag i gennemsnit en dag mere med ekstrem varme i løbet af en vækstsæson, end der var i 1980. Det lyder måske ikke af meget, men for vinstokke med druesorter, der allerede er på grænsen til at blive dyrket i et stadig varmere klima, kan selv små temperaturstigninger føre til varmestress og vandmangel.
Blandt de mange øvrige resultater af undersøgelsen er, at vintertemperaturerne i de fem kontinenter i gennemsnit er steget med 1 grad, og at det er Australien og New Zealand, der her har oplevet de største ændringer.
Man kan læse rapporten i sin helhed ved at klikke her.

annonce