annonce
De fleste har hørt om terroir – jordbunds- og klimaforhold – og dets påvirkning af den færdige vin. Men man taler også om merroir, der er afledt af det franske ord “mer” for hav. Og her drejer det sig så om havets påvirkning af vin.
Siden tidernes morgen har man fragtet fade med vin til søs over lange afstande, og næsten lige så længe har man talt om den indflydelse, fragten har på vinen.
Fx var der dengang i 1700-tallet, hvor fade med Bordeaux-vin blev fragtet den lange vej til Indien og Caribien. Her hævdede man, at vinen fik en særlig gunstig modning undervejs på grund af temperatursvingningerne og den konstante bevægelse. De franske vinkøbmænd begyndte derfor at markedsføre “hav-vinen” under betegnelsen “Vin de Voyage” (rejsevin).
I midten af 1800-tallet undersøgte man for første gang sagen noget mere grundigt. Her gjaldt det østrigsk og ungarsk vin, der efter en jordomsejling blev smagt op imod identiske vine, som havde modnet under normale forhold i en vinkælder i Østrig. Her konkluderede man, at alt tydede på, at havet under transporten havde bidraget med en positiv udvikling af vinenes aroma.
Fade udstyret med sensorer
Men dengang havde man kun en smags-sammenligning at gå ud fra.
I dag kan man foretage alverdens kemiske analyser, og hos Bourgogne-huset Albert Bichot vil man ifølge Wein.plus nu gå endnu mere grundigt til værks.
Huset har siden 2020 fragtet vin fra Frankrig til USA med det hovedsageligt vinddrevne skib Grain de Sail. Nu skal skibet krydse Atlanterhavet og vende tilbage til Frankrig i løbet af marts, og med om bord er to fade af Albert Bichots hvidvin på Chardonnay “Secret de Famille” årgang 2024. Fadene er udstyret med sensorer, der måler temperaturen, fugtigheden, fordampningen af forskellige stoffer i vinen, opløste gasser osv., så man kan følge nøjagtig, hvad der sker med vinen under transporten.
Når vinen er vel hjemme igen, vil den blive smagt op imod nøjagtig den samme hvidvin, som har ligget og fadmodnet i Albert Bichots vinkælder. Men ud over det vil man få foretaget analyser, der vil kortlægge eventuelle sensoriske ændringer i “hav-vinen”.
Vi vender selvfølgelig tilbage med resultaterne af undersøgelsen.


















Til kamp mod “tør januar”













Stadig mindre champagne i glassene




Champagne og østers er ren umami!


Bordeaux-vin tilsat rom
















Mousserende vin bliver en del af appellationen









Han har købt de 18 Bourgogne-skilte































Jumilla ramt af langvarig tørke












































Vrede over LVMH køb





Sangria lavet med Petrus!









Champagne kan bryde lydmuren


































































annonce