annonce

Svampesygdommene Esca, Black Dead Arm og Eutyoiosis er måske verdens ældste vinmarkssygdomme med rødder helt tilbage til den romerske oldtid. Det er også de mest ødelæggende og dermed mest frygtede sygdomme.
Under ét kaldes de for træsygdomme, og de består af en række forskellige svampe, der trænger ind i vinstokken og skader den indefra ved at “arbejde sig udad” fra kerneveddet. Der findes ingen sprøjtemidler eller andre remedier, der kan stoppe svampeangrebet, så et angreb er den visse død for en vinstok. Det eneste, en vinproducent kan gøre, er at rive vinstokken op. Svampenes indtrængen i veddet sker blandt andet gennem sår efter vinterbeskæringen af vinstokkene.
Alsace er et af de vinområder, der er hårdt ramt af træsygdommene, og i 2024 nåede angrebene en hidtidig rekord, idet 8% af vinmarkerne i den nordfranske region led under angreb.
Den triste melding kommer fra det franske vinforskningsinstitut IFV (Institut de la Vigne et du Vin), der gennem de sidste 21 år har overvåget omkring 30.000 vinstokke i Alsace med henblik på at kortlægge blandt andet disse destruktive sygdomme.
12% af Riesling-druerne viste symptomer på træsygdom i 2024, efterfulgt af Gewürztraminer med 9% og Auxerrois med 6,8% – for blot at nævne tre vigtige Alsace-druer.
Klimaændringerne er synderen
Den nøjagtige årsag til en stigning i sygdomstilfældene er usikker, men det er langt fra kun Alsace, der lider under stadig flere tilfælde. Ifølge IFV skydes det påvirkningen fra de ekstreme vejrforhold klimaændringerne medfører. Meget våde vintre i stedet for iskolde kan fx sætte ekstra skub i udbredelsen, og det samme kan ekstrem varme om sommeren.
IFV kommer i en rapport med en opfordring til, at vinproducenter, hvis vinstokke er på et tidligt stadie af et angreb og kun viser svage symptomer, ikke bare river stokkene op ved rode. Man kan fx forsøge sig med bortskæring af det syge ved, eller med en operation af vinstokken. Sidstnævnte vil sige, at man trænger ind i veddet og fjerner de angrebne partier ved at “udhule” grenene. Metoden kræver stor ekspertise og særlige redskaber, og operationen tager i gennemsnit 15 minutter pr. vinstok. Så det er noget, det koster kassen for vinproducenten.
På IFV’s hjemmeside kan man (på fransk) læse om og se en oversigt over udbredelsen her og nu af træsygdommene i Alsaces vinmarker.





















































































































































































































































annonce