
Peter Babich (1932-2025) var en af New Zealands mest anerkendte og respekterede vinproducenter.
Han voksede op som anden generation i sin families vinhus. Hans far, Josip Babich, var udvandret fra Kroatien i en alder af kun 14 år for at søge lykken på newzealandsk jord, og i 1912 plantede han de første vinstokke i Henderson i Auckland. Fire år senere grundlagde han vinhuset Barbich Wines.
Peter Babich forlod skolebænken som 16-årig for at arbejde med i familiens vinhus. Det blev starten på et 70 år langt arbejdsliv i vinens tjeneste.
Sammen med sin bror, Joe, overtog han roret i Barbich Wines efter faren, og i de kommende år udvidede han vinmarksarealet, øgede vinproduktionen, hævede vinenes kvalitet og gjorde familiens vinhus til et af New Zealands absolut førende. Det er hans fortjeneste, at Babich Wines i dag er internationalt anerkendt, og at vinhusets vine eksporteres til mere end 60 forskellige lande.
Men ikke nok med det. Han var også en foregangsmand og et forbillede for mange newzealandske vinproducenter, når det gælder bæredygtig vindyrkning. Og så var han drivkraften i oprettelsen af en særlig vineksport certificeringsproces, der i høj grad har givet eksporten af newzealandsk vin et skub i den rigtige retning.
Selv i en høj alder fortsatte Peter Babich med at deltage i det daglige arbejde i vinhuset, og i de senere år kom han forbi hver formiddag og eftermiddag for at drikke en kop te sammen med medarbejderne.
Hans livslange arbejde for den newzealandske vinindustri er blevet hædret med flere priser og udnævnelser. I 1989 blev han Member of the Order of the British Empire (MBE), og I 2015 blev han optaget i New Zealand Wine Hall of Fame.
Den daglige drift af Babich Wines varetages i dag af hans sønner Joseph, David og Michael.
Kort om personen
Navn:
Peter Babich
Profession:
Producent
Lokation:
Auckland, New Zealand