Folk og vin

Martin Iversen

Læs om en mand, der har succes med eget destilleri og bryghus på Falster, og som fremstiller altervinen til den lokale kirke...

Martin Iversen

Del artiklen

Martin Iversen (f. 1966) har haft sin gang i vinens verden, siden han var 10 år gammel. Han startede som bydreng i Vinstokken i Nykøbing Falster, hvor der også blev solgt friskmalet kaffe. Han husker, hvordan han måtte stå på en ølkasse for at kunne fylde kaffebønner på møllerne. Han blev udlært vinhandler, ligeledes fra Vinstokken, og senere ansat i Marius Mortensens Eftf., som er grundlagt i 1865 og dermed er en af Danmarks ældste vin- og tobaksforretninger.
Sammen med sin gamle skolekammerat, gode ven og kollega i Vinstokken, Jes Jonigk, havde han en drøm om egen vinforretning, og i 1995 blev drømmen opfyldt, da makkerparret overtog Marius Mortensens Eftf.
I begyndelsen klarede de to venner forretningen alene, men da de senere udvidede med en ekstra lille butik, Thea, med kaffe, te, delikatesser og brugskunst, fik medarbejderstaben vokseværk, og det endte med syv fastansatte og en årlig omsætning på 12 millioner kr.
Martin Iversen nød sit job som vinhandler – at kunne levere et godt glas vin til kunderne, til den store fest eller til hygge med vennerne.
Sideløbende havde han et brændende ønske om selv at fremstille vin, og i år 2000 besluttede han sammen med sin familie og gode venner at etablere en lille vinmark med 400 vinstokke på Hasselø på Falster. Af druerne bliver der i dag udelukkende lavet hedvin.
I 2016 lod Martin Iversen sig købe ud af Marius Mortensens Eftf., og året efter slog han dørene op for Væggerløse Håndbryg, hvor han i dag fremstiller otte forskellige typer øl.
Samme år åbnede han også Lolland-Falsters første – og stadigvæk eneste – godkendte destilleri, Falster Destilleri. Her fremstilles der både gin, rom, brandy, akvavit, bitter, vodka og likør på blandt andet lokale frugter. Og i 2023 frigav destilleriet sin første Single Malt Whisky, som i dag fås i såvel en klassisk som en røget version.
Uanset, hvad den flittige vinmand kaster sig over af projekter, satser han på små produktioner af luksusprodukter – og på at gøre en forskel inden for dansk øl, vin og spiritus.  
Privat er han gift med Lone, og sammen har de fået tre dejlige børn, Casper, Christina og Benjamin, der har været bydrenge og kaffepige i “Marius og Thea” – og har luget, høstet druer og sat etiketter på i ét væk. Uden dem havde alle hans mange projekter slet ikke kunnet lade sig gøre.
Et helt specielt kendetegn for virksomhedens produkter er etiketterne. Mange kunder kender baggrunden, og Martin Iversen og hans hustru er meget stolte af det arbejde, som ligger her.
– Christina, vores skønne datter, har altid været den kreative del af familien, fortæller Martin Iversen. – Det er hende, der har lavet alle vores etiketter med stregtegninger, akryl, olie og akvarel.
– Vi åbnede i 2017, og i 2020 mistede vi hende til psykisk sygdom. Hun fandt altid ro, når hun gik i dybden med sine malerier. Hun havde et godt hjerte og ville alle det bedste. Det var et hårdt slag for hele familien, men vi fire kunne ikke forestille os nogen anden end Christina og hendes streg til vores etiketter.
– På alle bagetiketter står der nu: Til minde om Christina støtter vi børn, sårbare og natur. Nøjagtigt som hun og vi ønskede det.  
Hvis turen går forbi Falster, kan man altid kigge ind og smage alle produkterne i åbningstiden eller booke en smagning.
Adresse: Falster Destilleri & Bryghus, Væggerløsevej 13, 4873 Væggerløse, tlf.: 30 12 75 54, e-mail: martin@falsterdestilleri.dkwww.falsterdestilleri.dk.

Kort om personen

Navn:

Martin Iversen

Profession:

Vin-, øl- og spiritusproducent

Lokation:

Danmark