
Bruno Giacosa (1929-1918) er blevet kaldt en af Italiens største vinproducenter. Han blev født i landsbyen Neive i Langhe i Piemonte og gik ud af skolen som 13-årig for at arbejde sammen med sin far og bedstefar i familiens négociant-virksomhed.
Bruno Giacosa blev aldrig officielt uddannet vinmager eller ønolog, men var helt igennem selvlært. Hans store styrke var hans evne til at udvælge druer af den allerbedste kvalitet fra top-marker tilhørende lokale drueavlere. Af disse druer fremstillede han fra og med 1960’erne enkeltmarks Barbaresco og Barolo rødvine, der hurtigt opnåede international berømmelse. På lige fod med to andre legendariske producenter, Gaja og Produttori del Barbaresco, var han med til at vise ikke mindst Barbarescos store potentiale som top-appellation.
Den mest berømte vin, der hævede hans ry til ikonisk status, var hans Barbaresco ”Santo Stefano di Neive”, hvis første årgang var 1964 og sidste 2011. Druerne stammede San Stefano-vinmarken, der ejedes af Castello di Neive. Og ved at begynde at tappe vinen på druerne fra denne mark og sælge den under navnet Giacosa, gjorde han også marken berømt.
I 1982 købte han sin første vinmark, Falletto di Serralunga i Barolo. Senere fulgte to vinmarker i Barbaresco, Asili og Rabajà, der er blandt appellationens allerbedste. Igen blev det til en række historiske enkeltmarksvine.
Bruno Giacosas perfektionisme var lige så legendarisk som hans vine. Hvis druerne ikke levede op til hans meget høje kvalitetskrav, blev vinen ikke tappet på flasker. Således blev hele årgangene 2006 og 2010 i stedet for solgt som bulkvin.
I 2012 blev han tildelt en æresgrad af Università di Scienze Gastronomiche di Pollenzo for det, han havde opnået, som vinproducent.
Ved sin død efterlod han døtrene Marina og Bruna, hvoraf sidstnævnte i dag står i spidsen for vinhuset Giacosa og dets i alt 20 hektar vinmarker.
Kort om personen
Navn:
Bruno Giacosa
Profession:
Vinproducent
Lokation:
Italien