Druen, der er blevet Chiles “nationaldrue”, og som har en fransk fortid. Sammen med Cabernet Franc skabte den de store vine i Médoc i begyndelsen af 1700-tallet. Siden opgav man at bruge den, fordi den har tendens til, hvad franskmændene kalder coulure. Det vil sige, at vinstokkene taber de små druer kort tid efter blomstringen, så høstudbyttet nedsættes.
Druens navn, Carmenère, er måske i familie med ordet karmin, som malere kender. Det er den skarlagensrøde, krappe farve på paletten, og samme farve kan vinen godt have.
I 1991 opdagede chilenerne, at en hel del af de vinstokke, der stod på deres marker, er Carmenère. De troede ellers, at det var Merlot – selv om de for længst burde have opdaget, at den var lidt senere moden end Merlot.
Sandsynligvis blev druen bragt til Chile fra Frankrig sammen med Cabernet Sauvignon engang i 1850’erne. For ikke så længe siden opdagede man i Friuli i Italien, at nogle af de vinstokke, man mente var Cabernet Franc, også er Carmenère. Noget italiensk navn kender vi dog ikke, men druen har flere synonymer: Carmenelle, Cabarnelle, Grand Carmenet, Carbouet og ikke mindst Grande Vidure.
Carménère
« Back to Glossary Index