annonce
Den stærke side: Cognacflasker på en helt ny måde
- 14. december 2024
- Se alleNyheder
Bare fordi man er gammel, kan man godt være nyskabende. Cognachuset Hennessy har fremstillet cognac siden 1870, og det sker den dag i dag efter nøjagtig samme “opskrift”, når det gælder blandingen af brændevine til den endelige cognac.
Men når det drejer sig om flaskerne med den fine cognac, er det en anden sag. Her indgår man med jævne mellemrum samarbejder med moderne kunstnere, der giver flaskerne et vidt forskelligt og ofte opsigtsvækkende udtryk.
Senest har Hennessy, der ejes af luksuskoncernen LVMH, slået sig sammen med den franske kunstner Florian Zumbrunn om skabelsen af 40 unikke og meget festlige flasker.
Zumbrunn er en såkaldt generativ kunstner, hvilket vil sige, at han arbejder i feltet mellem kunst og teknologi, og at han kun delvist har indflydelse på kunstværket.
Generativ kunst gør ofte brug af algoritmer, og det har Zumbrunn også gjort i forbindelse med projekt Hennessy. Han har programmeret en computer med en serie algoritmer, der producerer tilfældige kompositioner og mønstre ud fra millioner af potentielle muligheder.
Kunden ser på, mens robotten maler
En robotarm, der er forbundet til computeren, udfører selve kunstværkerne på flaskerne.
Zumbrunn har hermed ikke nogen indflydelse på, hvordan de endelige flasker kommer til at se ud – han bliver med andre ord lige så overrasket som kunderne, der køber dem.
Man kan kun blive den heldige ejer af en af de 40 nummererede flasker, hvis man tropper op i Hennessys egen butik i Cognac. Her skal man så beslutte sig for, hvilken farveskala flasken skal have og antallet af forskellige farver. Og mens man ser på, går robotarmen i gang med at male ens flaske – der i øvrigt er lavet af miljøvenligt presset papirmasse.
Er det kunst eller…?
I flaskerne gemmer der sig Hennessy XO, og prisen for det samlede mesterværk er 1200 euro (cirka 9000 kr.). Med i købet får man et stort fint print i tilsvarende farver, som dem man har valgt for sin flaske.
Et lille videoklip giver et indtryk af robottens arbejde.
Zumbrunn er uddannet fra skolen for billedkunst in Paris, Les Gobelins, og han anses for en pioner inden for generativ kunst.
Men er generativ kunst virkelig kunst, når kunstneren ikke har indflydelse på den fulde proces? Det er lige et emne til en seriøs diskussion rundt om middagsbordet :).
Stadig mindre champagne i glassene
Champagne og østers er ren umami!
Bordeaux-vin tilsat rom
Mousserende vin bliver en del af appellationen
Han har købt de 18 Bourgogne-skilte
Besøg fra Château Cheval Blanc
En vinkælder til en værdi af 34 mio. kr.
Jumilla ramt af langvarig tørke
Vrede over LVMH køb
Sangria lavet med Petrus!
Champagne kan bryde lydmuren
annonce