annonce
Châteauneuf-du-Pape er uden tvivl Sydrhônes mest berømte appellation. Den breder sig over 3134 hektar, der ejes af cirka 300 producenter, som i gennemsnit fremstiller 14 millioner flasker vin årligt.
En lille del af vinene kommer fra Domaine de Cristia, der ejes af familien Grangeon.
For nylig havde vinhusets danske importør, The Wine Company, inviteret Baptiste Grangeon til at præsentere nogle af sine vine ved en smagning på dansk jord.
Baptiste overtog roret i Domaine de Cristia i 1999, og han er tredje generation i vinhuset, der blev grundlagt i 1950’ernes af bedstefar Etienne.
De første to generationer sendte vinen til det lokale vinkooperativ, men Baptiste, der selv står for vinfremstillingen, ville det anderledes – han begyndte at tappe vinen på flasker med eget salg for øje.
Et brud med traditionerne
I Châteauneuf-du-Pape er der tradition for familieejede vinhuse med generationsskifte. Det er også de traditionelle blå Châteauneuf-druer – Grenache samt mindre dele Syrah og Mourvedre – der dyrkes i Domaine de Cristias vinmarker. Men så er det også slut med traditionerne, for de rødvine, Baptiste fremstiller, bryder markant med traditionen i Châteauneuf-du-Pape for kraftige, koncentrerede og krydrede rødvine, der gerne må have adskillige år på bagen før åbning.
Vi smagte 11 af Domaine de Cristias rødvine i forskellige årgange og med forskelle i drue-sammensætning og alder på vinstokkene. Dog var Grenache hoveddruen i samtlige vine – og i flagskibs-vinene ”Vieilles Vignes” (over 100 år gamle vinstokke) den eneste drue.
Selv om der selvfølgelig var forskel på vinene, så havde de visse fællesnævnere. De havde alle frugten i front, en anelse druesødme, en særlig friskhed og en stor blødhed. Og selv om de godt kan gemmes i flere år, er de skabt, så de er imødekomne og til at drikke her og nu.
Under smagningen glemte vi lidt, at vi befandt os i den sydfranske appellation – det var som om, man var noget længere nordpå i Frankrig.
Denne for Châteauneuf-du-Pape helt specielle karakter opnår Baptiste blandt andet ved at nedtone fadmodning af vinene og lade gæring og modning foregår hovedsageligt i tanke.
Glimrende vine
Det bliver for meget her at nævne samtlige af de i øvrigt glimrende vine, men tre af dem må lige have et par ord med på vejen:
* Châteauneuf-du-Pape 2019 (325 kr.): En delikat rødvin med megen frugt, en fin krydring og et forfriskende strejf af eukalyptus.
* Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 2022 (599 kr.): En vin udelukkende på Grenache-druen – og en vin af høj kvalitet med varme krydrede noter, stor blødhed, dejlig frugt og med et alkoholindhold på 15,5%, der ikke på nogen måde bider men er velintegreret i vinen.
* Châteauneuf-du-Pape Cuvée Renaissance 2022 (549 kr.): En rødvin på 60% Grenache og 40% Mourvedre, og det er et dejligt ægteskab, der i denne årgang giver en vin med en fin friskhed, saftighed og en note af rosmarin.
Disse tre vine – samt de øvrige, vi smagte – forhandles af The Wine Company.
Stadig mindre champagne i glassene
Champagne og østers er ren umami!
Bordeaux-vin tilsat rom
Mousserende vin bliver en del af appellationen
Han har købt de 18 Bourgogne-skilte
Besøg fra Château Cheval Blanc
En vinkælder til en værdi af 34 mio. kr.
Jumilla ramt af langvarig tørke
Vrede over LVMH køb
Sangria lavet med Petrus!
Champagne kan bryde lydmuren
annonce