6 postkort fra Piemonte
Piemonte ligger nok på en delt førsteplads for os danskere, når det gælder vine og rejsedestinationer i Italien. Det er et vinområde med mange traditioner, men her blæser også nye vinde. Så man kan trygt sige, at Piemonte altid vil være en spændende mulighed for det næste Italiens-besøg eller det næste glas.
annonce
125 fade hos vinhuset Sordo
Det familieejede Sordo er et vinhus, man skal holde øje med. Det har vokset sig stort lidt sent i forhold til de mere traditionelle vinhuse i Barolo. Men når det gælder passionen, håndværket og filosofien, mangler der ikke noget.
Fjerde generation, Paola, er en livlig og ekstremt kyndig efterfølger. I en alder af bare 24 har hun det totale overblik over hver eneste vin i sortimentet.
Roero - den slanke Nebbiolo
Roero-appellationen ligger nordvest for Barolo og Barbaresco og er bedst kendt for sine hvidvine, men her dyrkes også Nebbiolo. Her får den berømte blå drue en slankere og mere elegant profil, som gør den til et fantastisk alternativ til sine “store” brødre mod sydøst.
Nye vinde i Gavi
Gavi er et endnu et af Piemontes kendte hvidvinsområder. Men området har også fået lidt kritik for at producere mere med profit for øje end med passion i hjertet.
Men hos La Raia kan de meget vel have sat gang i en positiv udvikling for området. Stadig flere vinhuse prioriterer kvalitet og økologi. Men La Raia har taget den et skridt længere og er blevet certificeret biodynamiske.
MEN Det betyder ikke, at de kun henvender sig til et smalt publikum. Deres vine har en meget bred appel og et rigtig fornuftigt prisleje.
Hvad er Erbaluce?
I den nordøstlige del af Piemonto, ligger Canavese. Området er egentlig ikke et kendt vinområde, men de har en usleben diamant i druen Erbaluce, hvis vine har den højeste appellationsbetegnelse, DOCG. Det er en grøn drue, der er meget syrlig. Det gør den til en helt fantastisk drue til mousserende vine, men også til områdets specialitet, Erbaluce Passito, en dessertvin der er svær at slå.
Mange steder dyrkes druen i pergolaer. Løvet skærmer druerne for den direkte sol, så de undgår at få et for højt sukkerindhold. Det er netop vigtigt at bevare den friske syre.
Efterår i Asti
Høsten er i hus, temperaturen falder hurtigt og afgrøderne falmer. Når vinbladene begynder at visne, afslører de tydeligt, om der har været grønne eller blå druer på planterne, hvor stokkene med de grønne druer får den mere gule farve.
Piemonte = Danmark
Når sommeren slutter omkring august, gennemgår både Danmark og Piemonte den samme transformation fra varmt vejr til kulde og lav sol.
I Piemonto skifter vejret dog mere drastisk, fra 30+ grader til under 5 minusgrader om vinteren. Og, på grund af højden (4-600 meter over havet) og naboen, Alperne, er snelandskaber ikke unormalt i den ellers varme region.









