Nyheder

Slut med alkohol. Eller…?

Der er ingen beviser for, at "tør" januar" gavner helbredet...

annonce

Slut med alkohol. Eller…?

Del artiklen

For nogles vedkommende bliver champagnen kl. 24 nytårsaften den sidste dråbe vin, de drikker inden en tørlagt januar i 2025.
Om “tør januar” er en god idé eller ej, er en løbende diskussion blandt lægfolk og forskere. Hvis man føler på egen krop, at det er godt, skal man selvfølgelig gøre det. Men der er intet videnskabeligt belæg for, at en måneds alkoholpause giver et bedre og sundere helbred. 
Til gengæld har der gennem årene været talrige videnskabelige undersøgelser, der viser, at et moderat vinforbrug (uden pauser) har adskillige godgørende egenskaber. Og det synes vi her på VinAvisen selvfølgelig er værd at nævne, nu hvor vi nærmer os “tør januar”…
Nedenfor bringer vi blot tre eksempler på vins helsebringende egenskaber – der dog kun gør sig gældende ved det moderate forbrug og ikke ved et overforbrug!

Hjerte, knogler og hjerne

 

* Godt for hjertet: Forskere ved Iowa State University har fundet frem til, at et moderat forbrug af rødvin kan reducere det såkaldte vicerale fedt. Det er det fedt, der findes mellem maveregionens organer, og som er forbundet med en risiko for diverse hjertesygdomme. Årsagen til reduktionen er de anti-inflammatoriske egenskaber ved stoffet resveratrol, som findes i de blå druers skal og dermed i rødvin.
* Godt for knoglerne: Det er mest rødvin, der fremhæves for sine helsebringende egenskaber, men også hvidvin har betydelige fordele for helbredet.
En undersøgelse med fokus på ældre mennesker fandt, at de, der havde et moderat hvidvinsforbrug, havde en større koncentration af calcium (kalk), fosfor og andre mineraler end de, der drak andre typer alkohol – hvilket også omfattede rødvin. Netop calcium giver stærkere knogler, og et moderat forbrug af hvidvin kan dermed bidrage til knoglernes sundhed.
* Godt for hjernen: Flere forskningsforsøg har vist, at et moderat rødvinsforbrug er forbundet med mindre reducering af de kognitive evner hos ældre. Med andre ord – rødvin i moderate mængder hjælper hjernen med at holde sig frisk og minimerer dermed risikoen for demens.
Vinens indhold af antioxidanter reducerer oxidativt stress og inflammation, der begge er hovedårsager til reducering af de kognitive evner.

114 årig med stor familie

 

Og lad os da bare slutte af med historien om Juan Vicente Pérez fra Venezuela, der døde i 2024 i en alder af 114 år. Her var det dog ikke vin, der gjorde underværker, når det gjaldt hans lange liv, men ifølge ham selv et glas spiritus, aguardiente, hver dag gennem stort set hele hans voksenliv.
Arguardiente er en destilleret spiritus på mellem 29 og 60% alkohol og med oprindelse på den iberiske halvø. I Venezuela dækker betegnelsen arguardiente som regel over en spiritus på sukkerrør eller agaver.
Ud over spiritussen nævnte han i et af sine sidste interview, at også hårdt arbejde, total afslapning i ferierne, at gå tidligt i seng og at tro på gud var blandt årsagerne til hans høje alder.
Han startede med at arbejde som femårig med at høste sukkerrør, fik senere hele 11 børn, blev bedstefar til 42, oldefar til 18 og tipoldefar til 12. Sikke nogle familiefester, de kan holde!

 

Der drikkes champagne og spises østers i lange baner i maleriet "Le Déjeuner d'huîtres" af Jean-Francois de Troy fra 1735.

Champagne og østers er ren umami!

28. december 2024
La Rencontre fra Château la Piolette.

Bordeaux-vin tilsat rom

28. december 2024
Mousserende vin bliver en del af appellationen

Mousserende vin bliver en del af appellationen

11. december 2024
Et billede fra den nye dokumentarfilm om Jumillas gamle vinstokke.

Jumilla ramt af langvarig tørke

1. november 2024
En forårsdag i Lauduns smukke vinlandskab.

Ny cru i Rhône

7. oktober 2024
Fra videoen på TikTok, hvor flasker med Petrus bruges til den spanske drik sangria.

Sangria lavet med Petrus!

7. oktober 2024

annonce