Nyheder

Rosé er andet end en sommer-slappe-vin

Forening slår et slag for seriøse rosévine…

annonce

Rosé er andet end en sommer-slappe-vin

Del artiklen

Salget af rosévin har i de sidste 25 år været én lang succeshistorie med et stigende salg år efter år. Det er vinen, som nydes til sommerfesterne, og vinen, der ofte ligger en flaske af på køl til venner, der lige kommer forbi. Altså en uhøjtidelig hyggevin.
Når det gælder vine, der åbnes til ekstra dyr og god mad eller måske gemmes i vinkælderen i flere år til særlige lejligheder, så er det ikke rosévin, der står forrest i rækken. Her er det typisk fine rød- og hvidvin fx fra Bordeaux og Bourgogne, der tæller.
Og under “seriøse” smagninger, hvor aromaer og terroirets påvirkning endevendes med andægtige miner, er det også kun sjældent, at der er rosé i glassene.
Netop det forsøger en række franske producenter af rosévin at ændre på. For der findes rigtig mange dejlige roséer, der fortjener den samme agtelse og opmærksomhed som nogle af deres røde og hvide artsfæller. De forsvinder bare lidt i mængden af de langt flere uforpligtende – men bestemt også dejlige – rosévine.

Rosé modnet i 10 år

Med den anerkendte franske vinproducent Philippe Guigal i spidsen dannede en gruppe producenter i 2021 foreningen Association Internationale des Rosés de Terroirs (AIRT). Foreningens formål er at promovere de mere “seriøse” – og ofte dyrere – roséer.
I dag omfatter foreningen 59 vinhuse i såvel Frankrig som i Italien, Spanien og Grækenland, og flere har ansøgt om optagelse og venter på godkendelse. Før et vinhus bliver lukket ind i varmen, bliver det først bedømt, om dets rosévin lever op til en række kvalitetskrav.
AIRT har siden sin grundlæggelse afholdt rosésmagninger og har nu også etableret verdens første vinkælder dedikeret til modning af terroirbaserede rosévine. Fra og med 2024 har medlemmerne af foreningen anbragt nogle få flasker af deres nye årgang rosé i kælderen. Regelmæssige smagninger af vinene vil kortlægge deres modningspotentiale gennem de kommende 10 år.
AIRT samarbejder også med en række sommelierer, vinhandlere og restauratører i de respektive lande, der alle skal være med til at promovere de fine rosévine. Disse samarbejdspartnere vil ligeledes kunne opbevare deres egne samlinger af medlemmernes top-rosévine i kælderen.

annonce