annonce

Ben kalder man de fede striber, man nogle gange ser drive ned ad glassets inderside lige efter, man har slynget vinen rundt for at få den fulde fornøjelse af aromaen. Man taler også om tårer og gardiner – ja, endog om lår, hvis de er særligt brede. Og tyskerne kalder striberne for gotiske vinduer – eller snotnæser…
Over alt i verden har forskere gennem de seneste årtier forsøgt at forstå nøjagtig, hvad der forårsager disse tårer. Man ved, at en del af forklaringen er den såkaldte Maragoni-effekt: Alkoholen i den tynde film at vin, der efterlades på glassets inderside, fordamper hurtigere end resten af væsken – der hovedsageligt består af vand.
Herved opstår der en højere overfladespænding i filmen end i vinen længere nede i glasset, hvilket igen bevirker, at væsken presses op ad siden af glasset.
En lille YouTube-film forklarer på glimrende vis Maragoni-effekten.
Chokbølger og tyngdekraft
I mange år har man dog ikke vidst, hvorfor denne opadgående væskestrøm brydes i tårer. Men det har et hold forskere ved University of California i Los Angeles (UCLA) – via diverse beregninger og eksperimenter med vin – fundet svaret på.
Forskerne udførte en analyse, hvor man for første gang medtog effekten af tyngdekraften. Der, hvor den opadgående væskestrøm ikke er homogen i sin bagkant, danner såkaldte ”ustabile chokbølger” en stadig tykkere ”bakkekam”, som til sidst – på grund af tyngdekraften – falder ned ad glassets væg og danner tårerne.




annonce