Nyheder

Har I hørt om gul vin?

Gul vin er en meget gammel kinesisk vin, der nu har fået et comeback...

annonce

Har I hørt om gul vin?

Del artiklen

Der findes rød, hvid, rosé og orange vin. Og så er der gul vin, som der måske ikke er så mange, der har hørt om – til trods for, at den er en meget gammel vintype.
Den kom til verden i Kina for 3000 år siden i Zhejiang-regionen, og dens kinesiske navn er huangjiu.
Vinen er, som navnet antyder, gul over i det orange, og den indeholder mellem 10 og 20% alkohol.
Hvis vi holder os strengt til, at vin udelukkende må laves på druer, så er huangjiu ikke en vin men snarere en ris- eller kornvin. Den er nemlig et resultat af gæret ris, glutinøs ris (denne lidt klæbrige ris) og så hvede. Når gæringen er slut, modnes vinen i kortere eller længere tid afhængig af, hvilken kvalitet producenten ønsker.

Flere tusinde kroner flasken

Huangjiu findes i både sødlige, tørre og let bitre udgaver, og der fremstilles alt fra billige til dyre vine, der er modnet i mere end 50 år. Sidstnævnte kan let løbe op i flere tusinde kroner for en flaske med 50 cl.
Mens de billige udgaver af huangjiu typisk bruges i madlavningen, nydes de dyre udgaver let lunet ved festlige lejligheder – og især til fejringen, og spisningen, af den kinesiske uldhåndskrabbe ved vintertid.
Engang var huangjiu langt mere udbredt i Kina end i dag. Omkring år 1900 overhalede øl denne gamle risvin i popularitet. Men nu lader det til, at den gule vin har fået et comeback.

Vil højne vinens anseelse

Ifølge de seneste data fra det kinesiske forskningsbureau Huaon.com ligger det årlige salg af huangjiu i dag på cirka 13 milliarder CNY (cirka 12,8 mia. Kr.), hvilket er en markant stigning i forhold til for bare 10 år siden.
Der er et stigende antal producenter i Kina, der specialiserer sig i vinen og gør alt for at udbrede kendskabet til den og højne dens anseelse. Ikke mindst forsøger de at få sommeliererne på top-restauranterne i storbyerne til at medtage vinen på vinlisten og promovere den til forskellige retter.
Ud over at give de finere modnede udgaver af huangjiu et kvalitetsstempel, gælder det også om, via restauranterne, at vise kineserne – og også gerne resten af verdens forbrugere – at huangjiu er velegnet som ledsager til andet end uldhåndskrabber.

Der drikkes champagne og spises østers i lange baner i maleriet "Le Déjeuner d'huîtres" af Jean-Francois de Troy fra 1735.

Champagne og østers er ren umami!

28. december 2024
La Rencontre fra Château la Piolette.

Bordeaux-vin tilsat rom

28. december 2024
Mousserende vin bliver en del af appellationen

Mousserende vin bliver en del af appellationen

11. december 2024
Et billede fra den nye dokumentarfilm om Jumillas gamle vinstokke.

Jumilla ramt af langvarig tørke

1. november 2024
En forårsdag i Lauduns smukke vinlandskab.

Ny cru i Rhône

7. oktober 2024
Fra videoen på TikTok, hvor flasker med Petrus bruges til den spanske drik sangria.

Sangria lavet med Petrus!

7. oktober 2024

annonce