Meritage

Amerikansk udtryk for rødvine, fremstillet i Bordeaux-stil. I USA er der en lov, som siger, at der kun mÃ¥ stÃ¥ fx Cabernet Sauvignon pÃ¥ en vinetiket, hvis der er mindst 75 procent af denne drue i flasken. For cirka tyve Ã¥r siden var der en del vinbønder, som følte sig hæmmet af denne i øvrigt fornuftige lov. De ville gerne gøre deres Cabernet-vine mere interessante ved at tilføje mere Merlot, Cabernet Franc og andre druer. Men sÃ¥ mÃ¥tte de altsÃ¥ ikke kalde vinen for Cabernet Sauvignon, og de havde heller ikke lyst til at skrive “Red Table Wine”. Vinbønderne skabte en organisation, de kaldte “Wine Looking for a Name”, og navnet, de blev enige om, var Meritage (af meriter = gøre sig fortjent). Navnet skulle stÃ¥ for blandet Cabernet Sauvignon, men naturligvis var der straks wineries – hvoraf nogle slet ikke var medlemmer af Meritage Association – der lavede alle mulige andre vine under navnet Meritage, uden at foreningen tog sig sammen til at beskytte navnet. Og nogle af producenterne af de mest berømte Meritage-vine, fx Opus One, ville slet ikke være med i foreningen. The Meritage Association har adressen www.meritagewine.org.