Koncentrering af vin er en ny metode. Det foregÃ¥r ved kryoextraktion, vakuum-fordampning og omvendt osmose (se disse). Alle tre metoder giver vinene fyldigere duft og en rigere smag, og de gÃ¥r simpelt hen ud pÃ¥ at koncentrere druemosten – det, der ellers sker naturligt, nÃ¥r druerne lægges til tørre pÃ¥ halmmÃ¥tter (recioto eller vin de paille), fÃ¥r lov at hænge længe pÃ¥ vinstokkene (fx Auslese) eller udsættes for ædel rÃ¥ddenskab (botrytis-vine) eller for kulde (Eiswein). Flere og flere vinregioner tillader nu disse tekniske landvindinger, der i bund og grund blot fjerner lidt vand uden smag fra mosten. I Frankrig findes der i tusindvis af anlæg. I Tyskland er der forsøg i gang i flere delstater. Ingen har specielt lyst til at tale om det, men flere og flere vil blive afhængige af at lave mere koncentrerede vine. De sælger nemlig bedre.