annonce
En af de mest frygtede vinmarkssygdomme, flavescence dorée, har i 2024 spredt sig med foruroligende hast i Champagne-distriktet. Sygdommen overføres af den amerikanske vincikade, Scaphoideus titanus, der i 1955 ved et uheld kom til Europa. I dag findes den – og sygdommen – i en række europæiske lande.
Der findes intet middel, der kan bekæmpe flavescence dorée, som langsomt men sikkert slår vinstokken ihjel. Det eneste, producenter med inficerede vinstokke kan gøre, er at rive stokkene op og kassere dem – og håbe på, at sygdommen ikke breder sig yderligere.
Fra 920 til 10.300 vinstokke
I 2023 blev 920 vinstokke i Champagne inficeret med flavescence dorée – i år lyder tallet på hele 10.300 vinstokke. Syv kommuner er særlig hårdt ramt, heriblandt Mailly-Champagne, Festigny og Mareuil-le-Port.
Den markante stigning har ifølge Wein.plus fået de to vinorganisationer Comité Champagne og Syndicat Général des Vignerons de Champagne (SGV) på barrikaderne. For, som det lyder fra sidstnævnte, så er det ”at leve videre med sygdommen det samme som at dø med den.”
Plan for udryddelse af sygdommen
Myndighederne har i flere år udført kontrolbesøg i Champagnes vinmarker i forsøget på at opdage sygdommen så hurtigt som muligt og dermed inddæmme den via blandt andet karantære-zoner.
Men der skal flere kontrolbesøg til, og forskningen i bekæmpelse af sygdommen skal intensiveres. Nu har de to organisationer etableret en fælles task force, der i starten af 2025 vil præsentere en langsigtet plan for, hvordan man om muligt helt og holdent udrydder flavescence dorée.
En glimrende lille YouTube-film fortæller om sygdommen.
Stadig mindre champagne i glassene
Champagne og østers er ren umami!
Bordeaux-vin tilsat rom
Mousserende vin bliver en del af appellationen
Han har købt de 18 Bourgogne-skilte
Besøg fra Château Cheval Blanc
En vinkælder til en værdi af 34 mio. kr.
Jumilla ramt af langvarig tørke
Vrede over LVMH køb
Sangria lavet med Petrus!
Champagne kan bryde lydmuren
annonce