annonce
Økologien breder sig i vinmarkerne – hvilket jo kun gavner miljøet.
Økologisk certificerede vinproducenter må naturligvis ikke anvende kemiske midler som gødning eller mod diverse vinmarkssygdomme. Til gengæld er det tilladt at sprøjte med den såkaldte bordeauxvæske mod meldug og andre svampesygdomme. Det er en væske, der hovedsagelig består af kobbersulfat, og som har været anvendt i vinmarker siden 1880’erne.
Væsken er yderst effektiv – faktisk så effektiv, at nogle øko-producenter mener, at det ville være umuligt at dyrke vinmarkerne økologisk, hvis ikke man kunne sprøjte med bordeauxvæske.
Sænket ned i vandet
Det eneste problem ved væsken er, at kobberet lagrer sig på drueklaserne, når der sprøjtes. Og i år med megen nedbør kan det være nødvendigt at sprøjte flere gange for at forhindre svampeangreb.
Det er ikke noget, vi bemærker som forbrugere, når vi drikker vinen – der er også tale om meget små mængder. Men selvfølgelig ville det være godt, hvis man kunne reducere kobberindholdet i druerne mest muligt. At vaske druerne er en mulighed, men man kan jo godt være bekymret for, at der ryger nogle aromastoffer med i købet.
Nu har et hold franske ingeniører fra forskningsinstituttet IFV (Institut Francais de la vigne et du vin) ifølge Vitisphere undersøgt sagen nærmere.
Udgangspunktet var kasser med 20 kg druer i hver af sorterne Rolle, Sauvignon Blanc og Colombard, og forsøget strakte sig over to årgange.
Kasserne med druerne blev efter høst sænket ned i spande med 90 liter vand. Her sørgede gasdrevne dysser for, at vandet blev hvirvlet rundt og vaskede druerne grundigt i fem minutter. I alt gennemgik 200 kg druer processen.
Påvirkede ikke aromaen
Druerne blev presset, og for Colombard-druernes vedkommende reducerede “jacuzzi-badet” kobberindholdet med 42% sammenlignet med de uvaskede kontrolpartier af samme druesort. Også for de andre druers vedkommende var der tale om en markant reducering af indholdet af kobber.
Forskerne fortsatte med at måle og analysere hele vejen igennem fremstillingen af vinene, ligesom den endelige vin efter tapning på flasker gennemgik nøje analyser. Alt i alt viste målingerne og analyserne, at rensningen af druerne på ingen måde reducerede de forskellige aromastoffer i vinene i forhold til kontrolvinene på de enkelte druer.
Som punktum for undersøgelsen lod man et 16 mand stort smagepanel blindsmage vinene på de vaskede druer op mod kontrolvinene. Nogle af deltagerne bedømte de “vaskede vine” til at have mere intense noter af gule frugter, men alt i alt blev de forskellige niveauer af kobber i de to hold vine ikke opfattet af smagepanelet.
Stadig mindre champagne i glassene
Champagne og østers er ren umami!
Bordeaux-vin tilsat rom
Mousserende vin bliver en del af appellationen
Han har købt de 18 Bourgogne-skilte
Besøg fra Château Cheval Blanc
En vinkælder til en værdi af 34 mio. kr.
Jumilla ramt af langvarig tørke
Vrede over LVMH køb
Sangria lavet med Petrus!
Champagne kan bryde lydmuren
annonce