annonce
Det er interessant at følge udviklingen inden for den britiske vinindustri, da den på mange måder kan ses som et forbillede for vores egen spirende hjemlige industri. Ligesom i England bliver temperaturene også i Danmark stadig mere gunstige for vindyrkning. Og antallet af nye vingårde på dansk jord stiger ligeledes år for år.
Dog går udviklingen forrygende hurtig i England, hvilket nye tal for 2023 fra Food Standards Angency, der holder styr på udviklingen inden for den britiske fødevareindustri, tydeligt viser.
Sidste år rundede England således en milepæl med i alt 1030 vinhuse – en stigning på 9,2% i forhold til 2022. Vinstokkene breder sig i dag over 4209 hektar, en vækst på 123% i løbet af de sidste 10 år.
Vi bringer flere nye fakta om den britiske vinindustri nedenfor.
Kun 8% eksporteres
* Sidste år fremstillede de britiske vinproducenter 21,6 millioner flasker vin – en stigning på 77% i forhold til året før.
* Chardonnay breder sig over 32% af vinmarksarealet og er dermed den mest plantede drue. Dernæst kommer Pinot Noir og Meunier. Når det gælder hybridsorterne, er 8% af arealet tilplantet med Bacchus, mens Seyval Blanc og Solaris (der er Danmarks største hvidvinsdrue) hver tegner sig for 3% af arealet. Rødvinsdruerne Rondo og Regent dyrkes kun i meget ringe omfang.
* 76% af årgang 2023 kommer på markedet som mousserende vin – salget af britiske bobler er da også steget med hele 187% siden 2018 fra 2,2 mio. flasker til 6,2 mio.
* 30% af salget af britisk vin sker via landets supermarkedskæder, mens salget i barer og restauranter står for 28%. Kælderdørssalg ved vinhusene udgører 17%, direkte online salg 11% og salget hos de britiske vinhandlere kun 6%. Eksporten udgør 8% af salgskagen.
Seneste nyheder
annonce