annonce
I vinområdet Alto Adige er det hele lidt specielt. Siden 1920 har det hørt under Italien, men førhen har det i hele 600 år været en del af nabolandet, Østrig. Regionen kaldes derfor også på tysk for Südtirol – ligesom områdets vinproducentforening hedder Südtirol Wein/Vini Alto Adige.
I flere år har foreningen arbejdet på at indføre en geografisk indikation – på italiensk Unità Geografica Aggiuntiva (UGA) – for særligt gode vinmarker.
I alt er 86 marker blevet udvalgt og benævnt med navne. Udgangspunktet i det store arbejde har været en historisk kortlægning af landområder i regionen fra 1748. Det er også her, man har fundet vinmarksnavnene, som nu er blevet genopvakt.
Bestemte druer og reduceret høstmængde
For nylig godkendte det italienske landbrugsministerium det nye vinmarks-koncept, så nu kan flere af Alto Adiges vinproducenter fremover – ud over et Alto Adige/Südtirol DOC – sætte et vinmarksnavn på etiketten.
Når projektet har været så længe undervejs, skyldes det blandt andet, at det har været svært at nå til enighed, om det nu også var en god idé med vinmarksnavne. Men det skyldes også, at der har været udført et stort arbejde med at finde frem til, nøjagtig hvilke af regionens godkendte druer, der egner sig til de enkelte marker.
Det har krævet mange undersøgelser af druer og mikroterroirer (jordbunds- og klimaforhold) i de respektive marker.
De vinproducenter, der har deres vinstokke i de 86 marker, kan ikke uden videre sætte vinmarksnavnet på etiketten. Det kan de kun gøre, hvis de anvender de druer, eksperterne har fundet frem til, er de optimale, når det gælder de respektive marker. Man kan forestille sig, at det i nogle tilfælde vil kræve en genplantning med andre druer.
Derudover skal der skæres ned på høstmængden i markerne med 25%, så kvaliteten og aromakoncentrationen af de resterende druer højnes.
Andre distrikter som forbillede
Men selvfølgelig kan producenter, der fremstiller vin på druer fra en af de udvalgte vinmarker, fortsætte som hidtil uden reducering af høsten og med druer, der er godkendt til brug for Alto Adige/Südtirol DOC. De kan så bare ikke sætte vinmarkens navn på etiketten.
Målet med disse UGA-marker er dels at højne kvaliteten af Alto Adiges vine, dels markedsføringsmæssigt at gøre opmærksom på, at her har vi en helt særlig vin på druer fra en særlig fornem vinmark.
Tyskland er et eksempel på et Vinland, der i nogle regioner netop har sådanne fornemme og ekstra gode marker med egne navne på etiketterne. Og så er der jo selvfølgelig Bourgogne med de berømte muromkransede vinmarker.
Seneste nyheder
annonce