Nyheder

Den ”sorte hingst” indtager USA

Nu er der givet tilladelse til, at amerikanske vinproducenter kan fremstille vin på en gammel lokal drue fra Balkanlandene...

annonce

Den ”sorte hingst” indtager USA

Del artiklen

I Montenegro, Serbien, Kroatien, Nordmakedonien og en række af de andre balkanlande dyrker man mange gamle lokale druer, der ikke er særligt kendte på den internationale vinscene.
Navnene på druerne er da også nogle gange rene spiritusprøver – eksempler er Smederevka, Zilavka, Rkaciteli og Vranec – og langt sværere at huske, end dem vi kender, som fx Cabernet Sauvignon og Chardonnay.
Men det ændrer ikke ved, at nogle af disse gamle druer kan forvandles til ualmindeligt dejlige hvid- og rødvine.
Det har man længe vidst hos Opolo Vineyards i Paso Robles, Californien. Vinhuset ejes af en familie med rødder i Montenegro, og i de 25 år, familien har haft sit vinhus i USA, har den ønsket en dag at kunne fremstille rødvin med druenavnet Vranec på etiketten. Druen har sin oprindelse i Montenegro, hvor den også er den mest plantede druesort. Ligesom de andre gamle lokale druer, dyrkes heller ikke Vranec – så vidt vi ved – uden for Balkanlandenes grænser, i hvert fald ikke til kommercielt brug. Vi hører meget gerne på mariette@tiedemann.dk, hvis det forholder sig anderledes.
Fra og med 2018 har Opolo Vineyards plantet i alt 2000 Vranec-vinstokke, og vinhuset ansøgte derfor USA’s vinøse myndighed, Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), om at få lov til at fremstille en enkeltdrue-vin på druerne.
Nej, lød svaret med den begrundelse, at Vranec ikke stod på den officielle liste over druer godkendt til vinfremstilling på amerikansk jord.

Det blå stempel

Næste skridt var så at ansøge om, at druen kunne blive optaget på listen. Mange andre europæiske druer har jo haft den ære.
Nu et år efter indsendelse af en ansøgning har vinhuset fået det blå stempel af TTB til at fremstille USA’s første kommercielle vin på 100% Vranec. Tilladelsen er ledsaget af ordene om, at Vranec nu er en ”acceptabel druesort egnet til amerikanske vine”.
Den første rødvin med et Vranec på etiketten fra Opolo Vineyards er lige på trapperne. Det bliver en årgang 2021, og der er kun fremstillet 600 flasker, som sælges direkte fra vinhuset. Med Vranecs optagelse på den officielle drue-liste vil andre amerikanske vinhuse også kunne fremstille og sælge Vranec-vine.
Det vil uden tvivl blive lettere for vinene på de gamle lokale druer fra Balkanlandene at blive kendte blandt forbrugere verden over, hvis der også laves vin på druerne i andre, større og mere kendte vinlande. Og så skal vinhusene i Balkanlandene selvfølgelig også selv promovere vinene på druerne – hvilket de da også er begyndt på. Men sådan har det ikke altid været.
Da VinAvisen for nogle år siden var på vintur til Makedonien – eller som landet hedder i dag Nordmakedonien – besøgte vi det store moderne Stobi Winery. Der blev afholdt en smagning for os af vine på en række internationale druer, heriblandt Riesling og Chardonnay. De var udmærkede, men brillierede ikke i forhold til de store mængder internationale vine på samme druer.
Vi bad, om ikke vi måtte smage nogle af de vine, som vi vidste, vinhuset fremstillede på lokale druer.
Det overraskede vores vært – måske netop fordi druerne og vinene ikke er så kendte viden om. Nå, flaskerne blev hentet frem – og hvilke dejlige vine, ikke mindst dem på Vranec, der giver store, krydrede og komplekse rødvine.
Navnet Vranec (udtales vrah-nuts) betyder i øvrigt ”sort hingst”, hvilket hentyder til druernes meget mørke næsten sorte skind.
Ved at klikke her kan man læse VinAvisens postkortserie fra Nordmakedonien.

annonce