annonce
Jeg har en champagnesabel, som nu i årevis har ligget i en skuffe, skriver Michael P. Hansen. Nu kunne jeg godt tænke mig at tage den i brug og øve mig, så jeg (forhåbentlig) kan imponere lidt ved en større fest senere i år.
– Men lige et enkelt spørgsmål: Bør man tage ståltråden af toppen, før man hugger flaskehalsen over med sablen?
Om man oprindelig tog ståltråden af, er der vist ikke nogen, der ved noget om. Men det gør man i dag, og det skal ske lige inden sabreringen – som man kalder sabling af champagne på fagsprog. Gøres det for tidligt, risikerer man, at proppen ryger af i utide. Når man fjerner ståltråden, er det blandt andet for at skåne sablen, hvis nu den rammer metallet.
Der er måske også andre læsere, der har tænkt sig at kaste sig ud i sabrerings-kunsten. Derfor bringer vi nedenfor ti gode råd, som vi engang fik af Marianne Sass Petersen, der underviser i sabrering og er medlem af det franske sabreringsbroderskab, Confrerie du Sabre d’Or, og af Våbenhistorisk Selskab.
10 gode råd
* Man kan kun sable champagne og mousserende vine – øl og stillevine skal man holde sig fra.
* Sabrering bør altid forgå i ædru tilstand, og man bør være over 18 år.
* Flasken skal være køleskabskold (4 grader) og gerne af farvet glas, da det ikke er helt så tykt som det klare glas og derfor giver en flottere sabrering.
* Fjern ståltråden om proppen lige inden sabreringen. Gøres det for tidligt, risikerer man, at proppen ryger af i utide.
* Hold med tommelfingeren oppe i flaskens opstik. Hvis man holder rundt om dens mave, kan man risikere at skære sig, hvis sablingen går galt. Glasset er skarpt som et barberblad.
* Lad sablens klinge flugte med flasken, så den rammer flaskehalsens krave med et lige snit. Sæt sablen på flasken cirka en håndsbredde fra spidsen.
* Stå afslappet, gerne med god tyngde i fødderne. Sæt albuen på den arm, du holder flasken i, ind i siden, så den holdes stabilt i ro. Armen med sablen, holdes i 90 grader.
* Før sablen i en fast og kontrolleret bevægelse op mod flaskens krave.
* Benyt sikkerhedsbriller eller solbriller, og hold god afstand til mennesker og dyr – såvel sablen som proppen, der skydes ud, kan forvolde stor skade.
* Det er altid en god idé at modtage undervisning, så man bliver guidet i kunsten at sabrere sin champagne.
Har du også et spørgsmål?
Send det til: brevkasse@vinavisen.dk