annonce
Kan en sølvske bevare boblerne?
Ugens gode spørgsmål.
- 16. november 2024
- Se alleBrevkasse
– Nu nærmer nytåret sig, skriver Tove P. Jensen, – og jeg kan huske, at vi sidste år havde et par halvfulde flasker champagne tilbage. – Jeg har hørt, at boblerne kan holde rigtig længe i den åbne flaske, hvis man placere en sølvske i åbningen. Er det rigtigt?Nej, det er gammel overtro – hvor den stammer fra, vides ikke, men den er mest udbredt i de europæiske lande.
Faktisk kan en flaske champagne, som der er taget noget af, bevare boblerne i op til et par dage efter åbning.
Men det er nok de færreste, der ved det, og da der så engang i tidernes morgen var nogen, der forsøgte sig med en ske, troede vedkommende, at det var årsagen til, at boblerne bevaredes.
Teorien er blevet afprøvet flere gange gennem årene – blandt andet af et hold forskere ved Stanford University i Californien.
Skeer af sølv og stål
De amerikanske forskeres forsøg omfattede et smagepanel på otte personer og ti flasker af den samme champagne. Flaskerne blev parvis udsat for en lidt forskellig behandling – dog blev alle opbevaret i køleskabet efter åbning.
Et par var blevet åbnet lige før smagningen. Et andet var blevet åbnet 26 timer tidligere og efterladt uden prop eller anden tildækning. Det tredje par blev ligeledes åbnet 26 timer før og efterladt med en sølvske i flaskehalsen – mens det fjerde blev forsynet med en ske af rustfrit stål. Og så var der de sidste to flasker, som blev åbnet, men efter nogle timer tilproppet igen med en champagnestopper. Fra hver flaske var der blevet fjernet en mængde svarende til et almindeligt glas, så der var den samme mængde luft over vinen.
Et overraskende resultat
Champagnerne blev serveret ved nøjagtig samme temperatur, hvorefter der blev smagt og givet point alt efter smag, og hvor livlig en mousse, vinene bød på. Vinderne blev de to champagner, der blot havde stået åbnet uden tildækning i køleskabet. Her var boblerne bedst bevaret – også i forhold til ”ske-flaskerne”, uanset om skeen var af sølv eller stål. Men overraskende nok scorede indholdet i samtlige af disse fire flasker højere point hos smagepanelet end champagnen i de to flasker, der var blevet lukket medchampagnestoppere. En forklaring på dette fænomen har forskerne dog ikke kunnet komme med.
Har du også et spørgsmål?
Send det til: brevkasse@vinavisen.dk