annonce

Erbaluce er en grøn drue, der overvejende dyrkes i Piemonto, i appellationen Erbaluce di Caluso. Appellationen var den første i Italien, der fik klassifikationen DOC, og blev opgraderet til DOCG i 2010. Druen er flere hundrede år gammel. Man mener at den kan spores helt tilbage til den tidlige middelalder, selvom den først nævnes skriftligt i 1600-tallet.
Italienerne er begyndt at lægge mærke til druens potentiale. I 2023 blev den kåret til årets drue i Piemonte. Den er dog stadig forholdsvis ukendt uden for Norditalien, Men Erbaluce di Caluso DOCG kan meget vel blive det nye sort.
Canavese
Appellationen ligger i Canavese-området cirka 40 kilometer Nordvest for Torino og grænser op til Alperne og den franske grænse. Om vinteren er klimaet koldt, hvor Alperne påvirker temperatur, nedbør og vind. Om sommeren er her varmt fordi området ligger forholdsvis fladt omringet af alperne, hvorfor Canavese kaldes et amfiteater.
Vindyrkningen i Canavese består af en håndfuld store spillere og en lang række af små, nye vinbønder. Området lider under tabet af nogle større industrier, bl.a. Olivetti, så der bliver arbejdet hårdt på at genfinde storheden. Det har gjort at både indbyggere og det offentlige er meget kreative i deres (ofte vellykkede) forsøg på at vende kurven. Den uslebne diamant, som vin-området er, har da også inspireret mange til at tage vinproduktionen op igen. Derfor er området inde i en meget spændende udvikling, hvor unge, uimponerede producenter eksperimenterer, og er godt i gang med at forme et fremtidigt, betydningsfuldt vinområde.
Vine på Erbaluce
Erbaluce er meget syrlig, og bliver til vine, der er friske og slanke. Det giver sig især til kende, når der produceres hvidvine.
Druerne dyrkes ofte i pergolaer for at skærme for solen, så druerne ikke bliver alt for sukkerholdige men bevarer deres vigtige friske syre. Når druen bruges til mousserende vine, får den lidt mere fylde. Den er stadig meget frisk, men den skarpe syre tones lidt ned og bliver mere elegant. Når den mousserende vin samtidig lagres, træder syren lidt i baggrunden, som gør oplevelsen mere kremet – men stadig frisk.
Erbaluce bruges også til Passito, som egentlig er kort for Appassimento. Når den syrlige drue lagres, bliver den fyldig og blød med noter af tørrede frugter, sødme og lidt hasselnødder. Når druerne er plukket tørrer de i tørre-rum i op til seks måneder (se videoklip herunder). Derefter gærer de i ståltanke i nogle måneder inden vinen ligger i træfade i fire år.
Nogle producenter reducerer lagringen i træfadene, som resulterer i en lidt mere skarp og syrlig – dog billigere – variation.
Erbaluce-druer, der hænger til tørre.
Et af de fremtrædende vinhuse i Erbaluce di Caluso, er Tenuta Roletto.
VinAvisen har været i Piemonto og har besøgt vinhuset. Her fortæller Head of Export, Emi Baktay, lidt om vinhuset og pergolaerne.
Tenuta Rolettos udvalg og vision kan ses på deres hjemmeside her.
Erbaluce er klart en smagprøve værd. Når den mousserende vin har ligget i 60 måneder, er den noget særligt.
Det samme kan siges om Erbaluce Passito – hvis man er til den søde ende af spektret.
Druen er ikke meget udpræget i danske butikker, men den kan findes. Der er dog et udvalg på Piemonte på flaskes hjemmeside her.
annonce









