annonce
Er nogle druer bedre egnede til lagring?
Ugens gode spørgsmål.
- 1. november 2024
- Se alleBrevkasse
Sandra L. Pedersen vil gerne vide, om den drue, en vin er lavet på, spille en rolle for, hvor lang en levetid vinen har.
Det er rigtig nok, at fx druesorterne Merlot og Cabernet Sauvignon ofte giver vine, der vinder ved at ligge i kortere eller længere tid. Det samme gælder for mange kvalitets-vine fremstillet på druen Syrah (Shiraz), og der er flere andre blå druer end de her nævnte.
En vins levetid er dog i høj grad også afhængig af årgang, vinproducent og fremstillingsmetode samt de forhold, flasken opbevares under. For at få et godt og langt liv bør flasken opbevares mørkt og køligt, ved en konstant temperatur og et sted, hvor der er ro – altså fx ikke lige op og ned ad en tørretumbler.
Fra kraftige rødvine til søde vine
Når det kommer til de enkelte typer vine, så er store og kraftige rødvine som Italiens Nebbiolo-vine samt fornemme rødvine fra de store slotte i Bordeaux typisk lagrings-egnede. En kostbar slotsvin kan man fx udmærket lade ligge i en veltempereret kælder i de næste 25 år.
Fyldige og tunge hvidvine har som regel også en lang levetid – det samme gælder søde vine fra stort set hele verden.
Kort fortalt er de konserverende faktorer alkohol, sukker, syre (pH-værdi), tanniner, ekstrakt (salte), SO2 (svovlilte), temperatur og lysforhold.
Har du også et spørgsmål?
Send det til: brevkasse@vinavisen.dk