Nyheder

Tak Chicxulub for vinen i glasset!

Hvis ikke asteroiden Chicxulub havde ramt jorden for 66 mio. år siden, havde vi måske ikke kunnet skænke os et glas vin i dag.

annonce

Tak Chicxulub for vinen i glasset!

Del artiklen

Man finder med jævne mellemrum flere tusinde år gamle vidnesbyrd om vinfremstilling. Men uden vinstokke og druer ingen vin, og nu viser ny forskning, at de første vinplanter dukkede op for mange millioner år siden. Forskningen viser også, at hvis det ikke havde været for en 10 km bred asteroide, der ramte jorden, ville vi måske slet ikke have dyrket druer og fremstillet vin i dag!
Et forskerteam fra Field Museum of Natural History i Chicago har analyseret fossiler af druekerner, der viser, at de er mellem 19 og 66 millioner år gamle, og at de stammer fra det nuværende Mellemamerika. Det er de hidtil ældste beviser på druer, og forskerne knytter deres oprindelse sammen med de omvæltninger, asteroiden Chicxulub forårsagede, da den ramte jorden for netop 66 mio. år siden.

Druekerner spredt med flyvende øgler


Omkring 75% af al plante- og dyreliv blev udslettet som følge af asteroidens nedslag, hvilket betød, at dinosaurerne forsvandt fra jordens overflade – undtagen de flyvende arter.
Men netop det, at de store dino’er ikke længere trampede gennem skovene og ødelagde de bundplanter, der voksede – eller forsøgte at vokse – der, medførte nu en helt ny vegetation.
Skovbunden spirede med alverdens nye planter – heriblandt vinplanten. Skovene blev også tættere, og de nye planter kunne nu klatre højt til vejrs og få den fornødne sol. Og det var her, de første druer ifølge forskerne så dagens lys. Datidens flyvende fortidsøgler spiste druerne og spredte kernerne over stadig større områder.
Så lad os hæve vinglasset og skåle for asteroiden Chicxulub!
Den nye forskning er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Plant.

Seneste nyheder

annonce