annonce
Et hold polske dykkere var for nylig på jagt efter nye områder i Østersøen, de kunne udforske. Undervejs var der et svagt udslag på deres sonarsystem, men de fleste af dykkerne blev enige om, at det nok bare var et lille ubetydeligt vrag fra en fiskerbåd, som ikke var værd at bruge tid på.
To af dykkerne, Marek Cacaj og Pawel Truszynski, var dog nysgerrige nok til at forlade de andre og dykke dybere ned for undersøge sagen nærmere. I 56 meters dybde fandt de et meget velbevaret vrag af et større sejlskib med en last med mere end 100 flasker champagne, adskillige lerflasker med mineralvand og en større mængde porcelæn.
Op til 300 g sukker pr. liter
Det er ikke første gang, man har fundet gamle skibsvrag med champagneflasker om bord, men det er sjældent, at fundet omfatter så mange flasker – og at samtlige flasker stadig har deres prop og indhold intakt. Det kan derfor meget vel være, at champagnen stadig er drikkelig og ligefrem en nydelse.
Skibet vurderes til at være fra 1800-tallet, og det har sandsynligvis været på vej til det svenske kongehus – eller endnu mere sandsynligt, Rusland. Zar-familien og den russiske elite var kendt for deres champagne-begejstring.
Og champagnen skulle være sød! Ifølge brevveksling mellem Madame Clicquot Ponsardin, der dengang ejede champagnehuset Veuve Clicquot, og hendes agent i Rusland ønskede de russiske kunder champagne med op til 300 g sukker pr. liter. Det er rigtig sødt – en moderne demi-sec (halvsød) champagne indeholder fx mellem 32 og 50 gram sukker.
I 2010 fandt man også et skibsvrag fra 1800-tallet med en last af champagneflasker på vej til Rusland. Her havde indholdet et sukkerindhold på 150 gram pr. liter.
Kostbart mineralvand
Mineralvandet i lerflaskerne skal også have et par ord med på vejen, for i 1800-tallet blev det faktisk anset for langt mere værdifuldt end champange. Man mente nemlig, at vandet havde helbredende egenskaber, og når det skulle fragtes fx fra et produktionssted til en kunde, foregik det under politi-eskorte!
Lerflaskerne i vraget er stemplet med navnet Selters, et tysk mineralvands-firma, der eksisterer den dag i dag.
De to polske dykkere fandt skibsvraget 37 km ud for den svenske ø Öland. Næste skridt bliver at få bjerget de mange flasker, hvorefter man kan begynde at analysere indholdet.
En glimrende lille film på YouTube fortæller om fundet af vraget og dets last. Og på Baltitech Teams hjemmeside kan man se flere fotos af fundene samt en 3D model af vraget.
annonce