Hvid hedvin fra distriktet Tokaj-Hegyalja i det nordøstlige Ungarn. I mindre gode år, hvor der er færre søde druer, sælges vinen som tør tokaji szamorodni, eller man laver en almindelig bordvin, tokaji furmint. Men når druerne er søde og angrebet af den ædle råddenskab (se under Botrytis), samles de i et lille, aflangt trækar en puttony. Disse søde druer kaldes aszú – det betyder “indskrumpede” på ungarsk. Jo flere puttonyos, man kommer i den færdige vin, desto sødere bliver den. Mest almindelige er vine med 3, 4 og 5 puttonyos – det står på flasken. Endelig er der esszencia, den fornemste, kostbareste og sødeste af alle tokaj-vine, der laves med den aszú-most, der af sig selv løber fra de modne druer. Det er en vin med store, livgivende kræfter. Man siger, at den kan opvække folk, der ligger på det yderste! (Men man får ikke nedslag i livsforsikrings-præmien, hvis man har en flaske stående). En billigere udgave er tokaji aszú esszencia.
Tokaj
« Back to Glossary Index