Den er vigtig for vinen, fordi vi mennesker kan lugte mere, end vi kan smage. Vi “inhalerer” vinen for at kunne nyde den; men det betyder også, at de forskellige stoffer i vinen skal kunne fordampe, og det kan de først over en vis temperatur. Duft-emnerne i hvidvin er som regel ret flygtige. De fordamper mere villigt, og så kan vi lige så godt køle hvidvinen ned, så vi samtidig kan nyde dens forfriskende kølighed. Duft-emnerne i rødvin er mindre flygtige. Derfor skal vinen have en højere temperatur. Og jo mere sammensat og fin vinen er, desto varmere bør den være. Der er dog både en nedre og en øvre grænse: Er hvidvinen alt for kold, lammer kulden smagsløgene. Og kommer rødvinen op over cirka 20 grader, begynder også ethyl-alkoholen og hele resten af den vinøse kemibog at fordampe, og det giver en knap så tiltalende bouquet. Her er nogle anbefalelsesværdige temperaturer:
Sød hvidvin: 4-8 grader
Sød, mousserende vin: 4-7 grader
Vermouth: 6-8 grader
Tør, mousserende vin: 7-10 grader
Ung, tør hvidvin: 8-11 grader
Rosé: 8 til 11 grader
Medium sherry: 10-12 grader
Tawny portvin: 10-12 grader
Ung, tør rødvin: 11-13 grader
Madeira: 12-14 grader
Cream sherry: 12-14 grader
Moden, tør hvidvin: 11-16 grader
Rødvin (fx bordeaux): 13-16 grader
Kraftig rødvin: 16-19 grader
Vintage-portvin: 16-19 grader