En fællesbenævnelse for svovldioxid og andre svovlforbindelser. Der er sulfitter i alle vine – de er simpelt hen et biprodukt ved gæringen – ligesom sulfitter bruges som et konserveringsmiddel i mange fødevarer.
Men svovldioxid bruges også under produktionen til at forhindre iltning, dræbe bakterier og vildgær samt fremme en hurtig og ren gæring.
Herudover benyttes de såkaldte sorbater (sorbinsyre og kaliumsorbat) som konserveringsmiddel, især i vine med et forholdsvis højt indhold af restsukker, hvor alkoholstyrken ikke er tilstrækkelig til at forhindre vækst af gærsvampe.
På danske vinbanderoler står der en advarsel til de cirka 1 procent af menneskeheden, der er allergiske imod sulfitter og sorbater. Der kan enten stå: “Konserveringsstoffer: Sulfitter”, eller der kan stå “Konserveringstoffer: Sulfitter og sorbater”, og den sidste banderole må ifølge levnedsmiddellovgivningen kun anvendes i de tilfælde, hvor begge tilsætningsstoffer er tilsat.
Sulfitter
« Back to Glossary Index