Promille

« Back to Glossary Index

Blandt andet et mål for koncentrationen af alkohol i kroppen – dvs. antal gram alkohol pr. kg blodvæske. Promillen udregnes ved, at man dividerer den indtagne mængde alkohol (målt i gram) med legemsvægten (målt i kg) og yderligere dividerer resultatet med en konstant, der er den brøkdel af legemsvægten, som alkoholen opløses i – for kvinder er konstanten 0,55 og for mænd 0,68. Et eksempel: Jeg drikker en halv flaske 12 procent vin. 12 procent af 0,375 liter vin er 0,045 liter alkohol eller 45 ml. Og da alkohols vægtfylde er 0,8, svarer de 45 ml til 45×0,8 = 36 g (se ovenfor vedr. procent). Så kan vi regne: 36 g alkohol divideret med min legemsvægt på 90 kg og derefter divideret med den maskuline konstant på 0,68 er 0,6 promille. Og da min lever nedbryder 0,15 promille i timen, varer det altså fire timer, før den halve flaske er forbrændt.