Fransk apéritif, som Bourgogne-byen Dijons borgmester Félixe-Adrien Kir (1876-1968) gjorde berømt. Drikken havde han dog ikke selv opfundet. Det var en gammel skik at mildne en lidt syrlig vin med en sød likør. Men i de 23 år, Kir var borgmester, skænkede man drikken ved samtlige receptioner, så det var nærliggende at opkalde den efter ham. Dog – allerede i 1759 bryggede Madame de Pompadour en slags kir, som hun skænkede for maleren François Boucher – blan-dings-forholdet var imidlertid ret skrapt: Halvt af hvert. Maleren gav drikken navnet Mouf-Mouf. En rigtig kir blandes af 5 dele bourgogne aligoté og 1 del solbærlikør (créme de cassis) – og man kommer først likøren i glasset! Bruger man champagne i stedet for aligoté, hedder drikken kir-ro-yal. Og bruger man rødvin – som i Beaujolais – kalder franskmændene drikken rince cochon. Det betyder ”rense gris”.
Kir
« Back to Glossary Index