Tønde af træ – men i vinkredse siger man altid fad. Mange kvalitets-vine lagrer i kortere eller længere tid på fade og optager garvesyre og smagsstoffer fra træet. Det er i øvrigt noget af en videnskab at vælge det rigtige træ – ofte bruges egetræ fra skovene i Auvergne og Limousin i Midtfrankrig, men træet kan tillige komme fra blandt andet Jugoslavien og USA. Det er også en videnskab at hugge træet til, så stavenes form følger træets årer, og så kun få årer skæres over – det er nemlig ikke meningen, at vinen skal kunne trække alt for meget egesaft ud af fadet. Træsmagen skal være et fint krydderi og ikke dominere. Nogle steder “snyder” man ved at lægge stave eller spåner af egetræ ned i vinen i ståltanken – eller man tilføjer simpelt hen egeessens. Det er ulovligt at bruge essens, mens det mange steder er lovligt at bruge stave og spåner.
Når man i dag skal stable fade oven på hinanden bruger man en gaffeltruck eller lignende. I gamle dage gjorde man som på billedet herunder: Man lægger to planker op til niveauet og et par reb omkring tønden – og haler løs. Det gamle billede er fra Sherry-bodegaen Sanchez Romate, der fremstiller sherry-brandyen Cardenal Mendoza.
Fad
« Back to Glossary Index