Nyheder

Ny AVA i Napa

Crystal Springs er netop godkendt som en selvstændig appellation i Napa Valley...

annonce

Ny AVA i Napa

Del artiklen

AVA (American Viticultural Area) er den amerikanske betegnelse for en appellation. Det svarer til franskmændenes AOP og det italienske DOC.
Og der er en hel del AVA’er i USA – hele 273 fordelt over 34 stater. Halvdelen af dem befinder sig i Californien, og de 17 af dem i Napa Valley, der selv er en stor appellation, som omfatter de mange mindre.
Nu har Napa fået endnu en appellation, Crystal Springs AVA, der breder sig mellem appellationerne St Helena, Calistoga og Howell Mountain.
Nye AVA’er er med jævne mellemrum blevet godkendt i Napa Valley gennem årene – nogle gange er det mindre appellationer, der er slået sammen til en større AVA, andre gange meget store AVA’er, der er blevet inddelt i mindre, fordi terroiret og dermed vinene anses for så forskellige, at en inddeling er nødvendig.

Fortsætter med et Napa Valley                           

Det er altid vinproducenterne i et givent område, der ansøger USA’s vinøse myndigheder om at få området godkendt som AVA.
Men der er også producenter i Napa Valley, der mener, at der efterhånden er for mange AVA’er, og at de kun er med til at forvirre forbrugerne.
Før Crystal Springs blev godkendt som en selvstændig appellation, kunne vinproducenterne kun sætte et Napa Valley på etiketten. Nu kan de vælge – og her er der nogle, der ifølge Decanter ikke har tænkt sig at benytte sig af den nye AVA-betegnelse. De mener, at et Napa Valley er af langt større betydning markedsføringsmæssigt.

Lidt for mange AVA’er

Egentlig ville det på mange måder være oplagt at lade Crystal Springs, der kun har 93 hektar vinmarker, indgå i nabo-AVA’en, Howell Mountain.
Men den går ikke, da reglerne for sidstnævnte appellation kun må omfatte vinmarker, der ligger i mindst 427 meters højde. Højden bidrager med en særlig kølende morgentåge, der omslutter druerne.
Det er selvfølgelig vigtigt med afgrænsede appellationer, der understreger et områdes særlige jordbunds- og klimaforhold – og dermed særlige vine. Men det kan vel også gå for vidt med de mange AVA’er, som måske ikke altid vækker genklang hos forbrugerne. Og er der nu også altid så markante forskelle fra et vinområde til det næste, at det berettiger til en ny AVA?

Seneste nyheder

annonce