Nyheder

Lukrerer på ordet ”port”

En strid om ordet "port" mellem Douro og et skotsk destilleri...

annonce

Lukrerer på ordet ”port”

Del artiklen

I 2023 slog Storbritanniens først horisontale whiskydestilleri, The Port of Leith Distillery, dørene op i det skotske distrikt Leith i Edinburgh.
Ejeren, Muckle Brig, ansøgte om at få destilleriets navn varemærkeregistreret i EU-regi. Men det brød portvinsinstituttet i det portugisiske Douro, der varetager portvinsproducenternes interesser, sig bestemt ikke om. Instituttet krævede, at destilleriet droppede ordet “Port”, som jo er engelsk for portvin – og som sammen med bynavnet Porto har EU-beskyttelse.
– Det er vildledende for forbrugerne, og det er unfair, at destilleriet på den måde lukrerer på navnet for vores berømte historiske hedvin, lød det fra portvinsinstituttet. 

Det betyder jo også ”havn”…

The Port of Leith Distillery forsvarede sig med, at ordet “port” i denne sammenhæng intet havde med hedvinen at gøre men udelukkende, at destilleriet ligger ud til Leiths havnefront. Og “port” er som bekendt også engelsk for “havn”.
Det er lidt af en David mod Goliat sag, hvor portvinsinstituttet med alle sine producenter i ryggen er Goliat.
Nu har Det Europæiske Kontor for Intellektuel Ejendomsret, der administrerer EU’s varemærkerettigheder, afgjort sagen, og den er faldet ud til det skotske destilleris fordel.
Hos destilleriet er man selvfølgelig glad for afgørelsen, som man mener kan få betydning for mange andre destillerier, der ligger i havneområder i Skotland og gerne vil sætte et “port” på flaskerne.
Men hvad så med det berømte skotske whiskydestilleri Port Ellen? Måske har det vundet hævd på grund af alder – destilleriet åbnede i 1825 på Islay.

Seneste nyheder

annonce