Jess Stonestreet Jackson (1930-2011) var manden, der gjorde Chardonnay-vin populær i USA.
Han voksede op i San Francisco i en fattig familie, der ofte måtte overleve på kogte ris. Siden han som femårig fik sit første job som avisbud, forlod han aldrig arbejdsmarkedet. Han ville være jurist og tjente til studierne som både bolsjemager, postbud, havnearbejder, livvagt og ambulancefører. Efter endt eksamen drev han i de næste femten år sit eget succesfulde advokatfirma.
I 1974 købte han en frugtplantage i Lakeport i Californien og forvandlede den til en vinmark med Chardonnay-druer af topkvalitet. Målet var udelukkende at tjene penge ved at videresælge druerne til de omkringliggende vinhuse.
Men i 1981 havde Jess Jackson et overskud af druer og i stedet for at sælge dem til lavpris, besluttede han sig for selv at fremstille vin.
På det amerikanske marked var der dengang kun vine af absolut topkvalitet og så billige og ikke særligt gode vine. Jess Jackson ville lægge sig i mellemlejet ved at skabe en vin af rigtig god kvalitet til rimelige penge.
Første årgang af hans Vintner’s Reserve Chardonnay vandt ikke kun amerikanernes hjerter – den blev også den første vin nogensinde, der vandt prisen Platinum Award fra American Wine Competition.
Jess Jackson blev også en foregangsmand, når det gjaldt udbredelsen af bæredygtig vindyrkning i Californien og blev i 2009 optaget i Vintner’s Hall of Fame for sine bidrag til vinindustrien.
Allerede i 1980 blev han skilt fra sin første hustru, Jane Kendall Jackson, og sammen med sin anden hustru, Barbara Banke, har han gennem årene udvidet sit familiefirma, Jackson Family Wines. Ved hans død i 2011 omfattede det ud over vinhuset Kendall-Jackson hele 35 vinhuse rundt om i verden, der til sammen fremstillede 60 mio. flasker vin.
I dag føres familiefirmaet videre af hans hustru og hans fem børn og to børnebørn.
Personligt om personligheden
Navn:
Jess Stonestreet Jackson
Profission:
Vinproducent
Lokation:
Californien