annonce
Interessant og underholdende bog om en meget gammel vinforretning
- 3. maj 2025
- AfMariette Tiedemann
- Se alleNyheder

Der er en særlig atmosfære, når man besøger Kjær & Sommerfeldts vinforretning på Gammel Mønt i København. Man fornemmer historiens vingesus i de gamle diske, søjlerne og reolerne med vine, der beklæder væggene hele vejen rundt.
Og det store lokale gemmer bestemt på rigtig megen historie – i år kan Danmarks ældste vinforretning nemlig fejre sit 150 års jubilæum.
I den anledning har Kjær & Sommerfeldt udgivet en bog om forretningens historie med titlen ”Kjær & Sommerfeldt, Passion for mennesker og vin siden 1875”. Og den er yderst læseværdig, har mange sjove historiske fortællinger og billeder fra en svunden tid, der vidner om, hvordan det var at være vinhandler i gamle dage.
Man følger hele forløbet – fra grundlæggelsen i 1875, over succes og strabadser til i dag, hvor Kjær & Sommerfeldt stortrives og har udvidet med to nye forretninger i henholdsvis Aarhus i 2013 og i Odense i 2023.
Bogen, der koster 395 kr. og er på 173 sider, kan købes online ved at klikke her samt i enkelte fysiske forretninger i København, Århus og Odense.
Æggekage til lærlingene
Det var en prokurist, Charles Christian Kjær, med en forkærlighed for vin, der sammen med en kollega, Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt, slog dørene op for Kjær & Sommerfeldt.
Den første forretning lå på Christianshavn og havde fine Bordeaux-vine som speciale. I bogen gengives en prisliste fra omkring år 1900. Her kostede en flaske Château Palmer årgang 1920 9 kr., mens man for 10,50 kr. kunne erhverve en flaske Château Pichon-Longueville 1918. Men dengang var det mange penge og kun noget velhavende københavnere havde råd til.
Forretningen fik hurtigt vokseværk og endte på sin nuværende adresse i 1925.
En af de mange anekdoter, bogen byder på, omhandler den vin, man dengang fik hjem til forretningen. Den var så ung, at den stadig lå på fade, og man selv måtte stå for klaringen (den proces, hvor urenheder fjernes fra vinen). Som der står, så “foregik det på traditionel vis med piskede æggehvider i massevis, hvad der sikkert i perioder har gjort æggekage til en hyppig gæst på middagsbordet hos lærlingene, der dengang fik kost og logi hos vinhandlerne.”
Pustede nyt liv i forretningen
Efter klaringen brugte man et såkaldt slagjern, som stadig findes i Kjær & Sommerfeldts samlinger, til at piske æggehviderne grundigt ind i vinen i fadet.
”Dernæst lod man æggehviderne bundfælde sig i tre til fire uger, hvorefter vinen skulle stikkes om. Og det foregik ikke med pumper som i dag men med store kander, hvor vinen blev hældt fra fad til fad.” Det var tungt arbejde at flytte fadene rundt i kælderen.
Med så langt et liv og to verdenskrige bag sig har Kjær & Sommerfeldt selvfølgelig også ind imellem været i modvind og har kæmpet for at holde skruen i vandet. Senest var det i 2008, hvor den skrantende forretning blev reddet på målstregen af en engageret kreds af privatpersoner med den nuværende CEO, Mads Stensgaard i spidsen. Sammen købte de Kjær & Sommerfeldt, pustede nyt liv i forretningen og genskabte dens succes.
Omkring arbejdet med bogen, fortæller Mads Stensgaard følgende:
– Det har været en spændende proces at dykke ned i vores historie. Udover at komme i kontakt med det, som har formet os, er vi faktisk også blevet konfronteret med dele af vores historie, som vi ikke kendte til. Og på en eller anden måde, synes jeg, det er med til at illustrere, hvordan en virksomhed kan blive ved med at lære sig selv bedre at kende – selv efter 150 år.
Et stort tillykke med jubilæet fra VinAvisen og held og lykke med fremtiden!
annonce