Nyheder

Ikke de store problemer…

I modsætning til mange andre vinlande har New Zealand ikke haft de store problemer med klimaændringerne - indtil nu

annonce

Ikke de store problemer…

Del artiklen

Mens stigende temperaturer har givet mange vinlande problemer, har New Zealands vinproducenter ikke mærket de store ændringer.
Landet er omgivet af tre forskellige have, der altid har sørget for en kølig brise ind over vinmarkerne og har givet vinene deres delikate friskhed. Tørke eller for megen nedbør og efterfølgende svampeangreb er heller ikke noget, man kender ret meget til.
Men ifølge en ny undersøgelse fra Stats NZ går New Zealand en ny og mere udfordrende fremtid i møde. Undersøgelsen viser, at temperaturen i havene rundt om New Zealand stiger langt hurtigere end forventet. Siden 1982 er den steget med mellem 0,16 og 0,26 grader i gennemsnit hvert 10. år og endnu mere i kystnære farvande. Det er en stigning, der ligger langt over den gennemsnitlige temperaturstigning i havene på globalt plan. Og varmen bliver ikke i havene men går i land – hvilket kan give vinproducenterne problemer i en ikke så fjern fremtid.

Flere varianter på vej

Mens andre lande har haft travlt med at udvikle tørke- og svamperesistente druer, så har man på New Zealand, når det gælder den førende drue, Sauvignon Blanc, altid kun haft én og samme klon. Den blev udvalgt, fordi den passede som fod i hose til det newzealandske terroir, og siden da er den blevet plantet vidt og bredt på begge øer. Der har simpelt hen ikke været behov for at udvikle nye varianter. Som vi nævnte i uge 21 sidste år er man heldigvis på forkant med situationen. Hos Bragato Research Institute i Marlborough har man nemlig søsat et projekt, hvor man ved at klone den nuværende Sauvignon Blanc-drue vil skabe hele 12.000 nye varianter af druen – der på længere sigt skal “koges ned” til langt færre.
Et af målene er at skabe druer med lidt forskellig aromaprofil, så man kan give lidt mere bredde i smagen af vinene. Der er dem, der mener, at newzealandsk Sauvignon Blanc er noget ensformig.
Et andet mål er netop at udvikle varianter af druen, der er mere modstandsdygtige over for fx tørke og svampeangreb samt andre vinmarkssygdomme.
Foreløbig har man fået udviklet 4000 varianter af Sauvignon Blanc.

Seneste nyheder

annonce